*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 71

  София, 14.06.2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на 07 юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  при участието на секретаря Даниела Никова

  и в присъствието на прокурора

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело 1173/2022 година.

  Производството е по чл. 307, ал. 2 ГПК.

  Постъпила е молба вх.№ 260866 от 16.02.2022г., подадена от Х. П. Д., Г. Г. Д. и Й. П. Д. за отмяна на основание чл. 303, ал.1 т.5 ГПК на влезлите в сила решение № 315/23.01.2020 г., с което е допусната съдебна делба и решение № 1618 от 13.07.2020 г., с което е извършена делбата чрез изнасяне на допуснатия до делба апартамент на публична продан, и двете постановени по гр.д.№ 3712/2019 г. на РС-Бургас.

  Молителите твърдят, че са узнали за делбеното дело и за решенията от съдебен изпълнител на 19.11.2021 г., когато се свързал с тях. Позовават се на основанието по чл. 303, ал.1 т.5 ГПК, като твърдят, че е нарушено правото им на участие в производството, тъй като са били призовани по реда на чл. 48 ГПК въпреки, че ищцата е знаела адреса им в Руската Федерация, имала е номерата на мобилните им телефони, подържала е връзка предимно по интернет чрез приложението „Вайбър“ и платформата „Фейсбук“. Представят доказателства за последните твърдения.

  Ответницата по молбата Д. Г. М. оспорва молбата като неоснователна. Счита, че е спазен реда по ГПК и молителите са участвали чрез особен представител, твърди, че не е имала връзка с молителите от 2018 г. и оспорва представените разпечатки от съобщения по електронната поща, приложението „Вайбър“ и платформата „Фейсбук“. Оспорва молбата за спиране изпълнението на решението по извършване на делбата.

  Върховен касационен съд, състав на първо гражданско отделение, като разгледа молбата и данните по делото, намира следното:

  С определение № 53 от 29.03.2022г. по настоящото дело, на основание чл. 307, ал.1 ГПК съдът се е произнесъл по допустимостта на подадената молба, като е приел, че тя е допустима, като подадена в срок и от надлежна страна.

  Разгледана по същество, молбата е основателна.

  От данните по делото се установява следното:

  Предявен е иск за делба от Д. Г. М. против молителите Х. П. Д., Г. Г. Д. и Й. П. Д.. В исковата молба, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари