*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите за определяне на размера на претърпени неимуществени вреди по справедливост - чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, второ отделение в открито заседание на 18 май , две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

и при участието на секретаря Силвиана Шишкова като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №******/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощника на В. Й. А. ЕГН: [ЕГН] и К. П. Н. ЕГН: [ЕГН] срещу решение №******, в частта, с която е отменено първоинстанционното решение № ****** год. по описа на същия съд, В ЧАСТТА , с която ЗД „Бул Инс“ АД – [населено място] е осъдено на осн. чл. 226 КЗ /отм./ да заплати на сумите над 5 000 лева до 50 000 лева на всяка от тях, представляваща застрахователно обезщетение за вреди от смъртта на В. П. Н. -внучка на първата и сестра на втората, причинена при ПТП, осъществено виновно на 10.04.2014 год., при сключени от собствениците на автомобилите застраховки „Гражданска отговорност“, ведно със законната лихва от 10.04.2014 год. до окончателното изплащане; в частта, с която ЗД „Бул Инс“ АД е осъдено да заплати в полза на бюджета на съдебната власт ДТ в размер над 400 лв. и разноски в размер над 50 лв. и в частта, с която ЗД „Бул Инс“ АД е осъдено да заплати на адв. К. адвокатско възнаграждение по чл. 38 ЗАдв в размер над 976 лв. с ДДС, и вместо него е постановил друго решение, с което е отхвърлил исковете за разликите между 5000 лева и 50 000 лева, ведно със законните последици.

В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивното решение, изразяваща се в неправилно приложение на материалния закон - чл. 52 ЗЗД и необоснованост на присъдения занижен размер на обезщетението за неимуществени вреди, съотнесен към вредите, които двете ищци в действителност са претърпели .

Ответникът по касационната жалба не е изпратил писмен отговор на същата.

Мотиви

Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение , като констатира, че решението е въззивно и цената на иска е над 20 000 лева намира, че касационната жалба е допустима , редовна и подадена в срок.

За да постанови решението в обжалваната част, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Боян Балевски
Боян Балевски завършва Юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ през 1991 година. Започва професионалната си кариера като младши съдия в Пловдивски окръжен съд през 1992 г. Последователно е бил съдия в Районен съд-Пловдив, в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2012 година и понастоящем е съдия в Търговска колегия на Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари