*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За обхвата на застрахователното покритие по задължителна застраховка „Професионална отговорност на проектанта, строителя и лицето, упражняващо строителен надзор“.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти януари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:
Вероника Николова, Мадлена Желева

при секретаря, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № ****** по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на „Линднер България“ ЕООД, [населено място], срещу решение № ******г. от Софийски апелативен съд, с което е отменено решение № ******г. на Софийски градски съд и е отхвърлен предявеният от касатора против ДЗИ „Общо застраховане“ ЕАД, [населено място], иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ във връзка с чл.171, ал.1 ЗУТ за заплащане на сумата от 150000 лв., представляваща застрахователно обезщетение за вреди от лошо изпълнение на задълженията на застрахования проектант „Архитектурно бюро Димитров“ ООД по договор за извършване на проекто-проучвателни работи от 26.10.2009г. и неговите изменения, ведно със законната лихва от 15.12.2016г. и е потвърдено първоинстанционното решение в частта за отхвърляне на иска до сумата от 185447,52 лв.

Касаторът поддържа, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1 ГПК, т.1 и т.3 и чл. 280, ал.2, пр.3 ГПК.

Ответникът оспорва жалбата.

Третите лица помагачи „Алианц България“ АД, [населено място], „Сентилион“ ООД, [населено място], и „Интерстройконтрол“ ООД, [населено място], не вземат становище по жалбата. Третото лице помагач „Аксис Клима“, [населено място], оспорва жалбата.

Мотиви

Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за безспорно по делото, че между „Линднер България“ ЕООД и „Сентилион“ ООД на 21.10.2009г.е сключен договор за извършване на проекто-проучвателни дейности с предмет организиране проектирането на производствено – административна сграда, а на 09.08.2011г. – договор за строителство. На 26.10.2009г. е сключен договор, с който „Линднер България“ ЕООД е превъзложил възложеното му от „Сентилион“ ООД извършване на проекто-проучвателни работи на „Архитектурно бюро Димитров“ ЕООД. Договорът ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    За обхвата на застрахователното покритие по задължителна застраховка „Професионална отговорност на проектанта, строителя и лицето, упражняващо строителен надзор“. (По иск на „Линднер България“ ЕООД против ДЗИ „Общо застраховане“ ЕАД с правно основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ във връзка с чл. 171, ал. 1 ЗУТ за заплащане на сумата…

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари