*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допуснатите аритметични грешки при изчисляване на общата сборна цена на претендираните периодични вземания може ли да бъде отстранена от съдебния състав по реда на чл. 247 ГПК?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, ТК, първо търговско отделение, в съдебно заседание на девети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА, ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

При участието на секретаря: А. Йорданов изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.дело № 584/2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

„МТК ТРАНС“ЕООД,гр. София е подал касационна жалба против определение №12107 от 23.12.2020г. по т.д. №1461/2020 г., постановено по реда на чл.247 ГПК.

Съставът на Софийски апелативен съд неправилно е озаглавил акта, който се обжалва „определение“, тъй като с него се е произнесъл по искане за поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в постановеното от него решение. В този случай, съобразно императива на чл.247,ал.4 ГПК, актът му по същността си е решение и жалбата срещу него следва да се разглежда по реда на чл.290 ГПК, така както е допусната до касационно обжалване.

Касаторът, чрез пълномощниците си - адв. Н. Л.,адв. И. Г. и адв. С.Ч. е поддържал оплаквания за нарушение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т.3 ГПК. По –конкретно са изложени подробни съображения, за това, че в производството претенциите са били ясно очертани по пера с описано основание и размер, като сумарно същите са 562868.06лв. Изрично е посочено, че в мотивите на съдебния акт е обоснован именно този размер, а допуснатата аритметическа грешка от въззивният съд съставлява очевидна фактическа грешка и следва да бъде поправена по реда на чл.247 ГПК.

Ответникът по касация – Столична община, чрез пълномощника си – адв. Ст. Д. е на становище, че подадената жалба е неоснователна.

Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

С определение № 73 от 17.02.2021г. на ВКС, І т.о. въззивното решение е допуснато до касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

С обжалвания съдебен акт, съставът на Софийски апелативен съд е оставил без уважение молбата на „МТК Транс“ЕООД за допускане по реда на чл.247 ГПК на поправка на очевидна фактическа грешка в диспозитива на постановеното от него въззивно решение, като вместо сумата „526868.06лв. да се чете 562868.06лв.“ За да постанови този резултат въззивният съд е приел, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари