Определение №7/06.01.2022 по дело №568/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 7

  гр. София, 06.01.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на осми декември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 568/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗД „ДаллБогг : Живот и Здраве“ АД - [населено място], срещу решение № 17 от 27.01.2021 г., постановено по в. т. д. № 264/2010 г. на Апелативен съд - Велико Т.. С посоченото решение е потвърдено решение № 220 от 29.06.2020 г. по гр. д. № 274/2019 г. на Окръжен съд - Русе, с което застрахователното дружество - касатор е осъдено на основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ да заплати на Б. С. Б. сумата 40 000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди от ПТП на 28.10.2015 г., по предявен в пълен размер иск от 70 000 лв., уважен частично за сумата 30 000 лв. с влязло в сила съдебно решение, ведно със законната лихва от 19.04.2016 г. до окончателното плащане и разноски по чл.78, ал.1 ГПК в размер на 3 928 лв.

  В касационната жалба се сочат основания по чл.281, т.3 ГПК за неправилност на обжалваното решение и се прави искане за неговата отмяна, за отхвърляне на иска и за присъждане на разноски. Касаторът поддържа, че въззивният съд е уважил исковата претенция въпреки липсата на проведено пълно и главно доказване на твърдените от ищеца фрактура на дясна лакетна става и остатъчна психична травма. Навежда оплаквания за неправилно кредитиране на представени по делото писмени доказателства - епикриза и амбулаторен лист, и на свидетелските показания на съпругата на ищеца относно вида на получените при произшествието увреждания и продължителността на оздравителния процес. Излага и доводи за нарушение на материалния закон - чл.52 ЗЗД, довело до определяне на обезщетение в завишен размер, който не кореспондира с принципа за справедливост.

  В изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК допускането на касационно обжалване се поддържа на основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК и бланкетно на основанието по чл.280, ал.1, т.3 ГПК. Формулирани са следните въпроси, за които се твърди, че са обусловили решаващите правни изводи на въззивния съд : „Следва ли при определяне на справедливия размер на обезщетението за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари