*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 69

  гр. София, 16.02.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети февруари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 2521 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на А. И. А., П. И. П. и Р. Г. Х., представлявани от адв. Г. В., срещу определение № 2807 от 28.10.2021г. по в.ч.гр.д. № 3224/2021г. на САС, 8 състав, с което е потвърдено определение № 170 от 20.09.2021г. по гр.д. № 219/2021г. на Окръжен съд – Монтана за прекратяване на производството по делото поради недопустимост на иска.

  Частните жалбоподатели поддържат, че обжалваното определение е неправилно поради нарушение на материалния закон. Намират за неправилен извода на въззивния съд, че нямат качеството на кредитор на ипотекарния кредитор „Банка ДСК” АД, както и че интересите на последната не са увредени. Поддържат, че разполагат със субективно материално право, легитимиращо ги като кредитори на „Банка ДСК” АД, тъй като в резултат на действията на синдика – ответница по иска, Банката е претърпяла вреди. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК правят искане за допускане на касационно обжалване на въззивното определение на основание чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК, като сочат следните материалноправни въпроси:

  1. Става ли длъжникът кредитор на своя кредитор при пропусната възможност за намаляване на дълга на длъжника поради бездействието на кредитора и възниква ли за него правен интерес от предявяване на иск по чл.134 ЗЗД?

  2. Увреден ли е ипотекарният кредитор, когато в полза на същия са учредени две поредни ипотеки върху един и същи недвижим имот, който впоследствие е продаден в производство по несъстоятелност и синдикът не е спазил реда на чл.173 ЗЗД, като е разпределил постъпилата от продажбата сума за вземанията по втората по ред ипотека?

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, констатира, че частната касационна жалба е подадена от легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване съгласно чл.274, ал.3 ГПК съдебен акт, в преклузивния срок по чл. 275, ал.1 от ГПК.

  С обжалваното определение въззивният съд е приел, че за да обосноват предявения сурогационен иск, ищците са ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари