*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 68

  гр. София,14.02.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и пети януари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 2587 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Лайтинг Къмпани“ АД /н./, [населено място], срещу решение № 10452/05.07.2021 г., постановено по т.д. № 1997/2020 г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 238/31.01.2020 г. по т.д.н. № 2166/2019 г. на Софийски градски съд за обявяване неплатежоспособността на касатора и определяне на началната й дата – 31.12.2013 г.; откриване на производство по несъстоятелност по отношение на касатора; прекратяване на дейността на предприятието му; обявяването му в несъстоятелност; постановяване на възбрана и запор върху имуществото му, както и спиране на производството по делото.

  Касаторът поддържа, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Ответникът „Холсим България“ АД оспорва жалбата.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за доказана легитимацията на молителя „Холсим България“ АД като кредитор на „Лайтинг Къмпани“ АД /н./, взимайки предвид представените доказателства за наличие на установени с влязло в сила съдебно решение негови вземания, произтичащи от валидни търговски сделки между страните, които са останали неплатени и към датата на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност. Позовавайки се на основното и допълнителното заключения на съдебно - счетоводната експертиза, е счел за неоснователни доводите на „Лайтинг Къмпани“ АД /н./ за неправилно извършена от първоинстанционния съд преценка относно неговото финансово – икономическо положение, представляващо състояние на неплатежоспособност, настъпило в края на 2013 г. В тази връзка въззивният съд е изтъкнал процесуалното бездействие на „Лайтинг Къмпани“ АД /н./, изразяващо се в непротивопоставяне на твърденията на молителя, неангажиране на доказателства в подкрепа на евентуални възражения, неоказване на нужното съдействие на вещото лице при изготвяне на заключението, невнасяне на определения депозит за изготвяне на поисканата допълнителна експертиза. Отбелязал е, че единствените данни относно съществуващи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари