*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 673

  София, 11.08.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в закрито съдебно заседание на единадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  разгледа докладваното от съдия Декова

  гр.дело № 107 по описа за 2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. И. Ю., подадена чрез процесуален представител адв.Ж., срещу въззивно решение от 15.10.2021г., постановено по в.гр.д.№214/2021г. на Окръжен съд - Търговище, в частта, с която е потвърдено решение от 01.07.2021г. по гр.д.№1315/2020г. на Районен съд - Търговище за отхвърляне на предявения от М. И. Ю. срещу Р. С. Х. иск с правно основание чл.227, ал., б.“в“ ЗЗД.

  Касаторът счита, че са налице основания по чл.280, ал.1, т.1 и 3 ГПК за допускане на касационно обжалване.

  Ответникът по жалбата Р. С. Х., чрез процесуален представител адв.П., оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване. Претендират се разноски.

  Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срока по чл.283 ГПК, срещу обжалваемо решение, от легитимирана страна, която има интерес от обжалването.

  Върховният касационен съд, състав на ІІІ гр.отделение на ГК, след преценка на изложените основания за касационно обжалване по чл.280, ал.1 от ГПК намира:

  С въззивното решение е потвърдено първоинстанционното решение, в частта, с която е отхвърлен предявения от М. И. Ю. срещу Р. С. Х. иск с правно основание чл.227, ал., б.“в“ ЗЗД за отмяна до размер на 1/2 ид.ч. на дарение, извършено с нот.акт №, т., нот.д.№г. на РС-Търговище, с което С. Х. Ю., б.ж. на [населено място], дарява сина си Р. С. Х. втори жилищен етаж ид. №61676.512.200.1.2 от жилищна сграда в [населено място], общ.Търговище, построена в ПИ ид.№ ...................., с площ от 86.24 кв.м.

  Въззивният съд е посочил, че в случаите, когато се касае за имот, придобит в режим на СИО и дарственото разпореждане с целия имот от единия съпруг не е атакувано от другия /напротив-при изповядване на сделката е декларирано писмено съгласие-чл.13, ал.3 от СК/68г., т.е. използвана е втората форма на разпореждане с обща вещ и съпругата се явява дари-тел на собствената си 1/2 ид.ч. от СИО-решение №216/15. 10.2013г. по гр.д.№2925/2013г. на ВКС, Iг.о./, е налице споделено дарствено намерение и този съпруг не е лишен от правото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари