*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 672

  [населено място] 11.08.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и пети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  разгледа докладваното от съдия Декова

  гр.дело № 420 по описа за 2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Л. М. А. от [населено място], подадена чрез процесуален представител адв.В., срещу въззивно решение от 01.11.2021г., постановено по в.гр.д.№574/2021г. на Окръжен съд - Русе, с което е потвърдено решение от 27.05.2021г. по гр.д.№4365/2020г. на Районен съд – Русе, в частта за отхвърляне на предявения от Л. М. А. срещу С. И. К. иск с правно основание чл.227, ал., б.“в“ ЗЗД.

  Касаторът счита, че са налице основания по чл.280, ал.1, т.1 и 3 ГПК за допускане на касационно обжалване.

  Ответникът по жалбата С. И. К. в подаден писмен отговор оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване.

  Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срока по чл.283 ГПК, срещу обжалваемо решение, от легитимирана страна, която има интерес от обжалването.

  Върховният касационен съд, състав на ІІІ гр.отделение на ГК, след преценка на изложените основания за касационно обжалване по чл.280, ал.1 от ГПК намира:

  С въззивното решение е потвърдено първоинстанционното решение, в частта, с която е отхвърлен предявения от Л. М. А. срещу С. И. К. иск с правно основание чл.227, ал., б.“в“ ЗЗД за отмяна на дарение на недвижим имот - апартамент, находящ се в [населено място],[жк], [улица], [жилищен адрес] извършено с с нотариален акт № 83/2015г. с дарител С. И. Х. /С. С. Х./, поч. 12.05.2020г. и надарен – нейната внучка С. И. К., като дарителката си запазва пожизнено право на ползване. Ищцата е единствен наследник по закон на дарителя – нейна дъщеря и е легитимирана да заведе иска.

  Въззивният съд е приел иска за неоснователен по съображения, че по делото не са установени елементи от фактическия състав: трайната нужда от издръжка и/или грижи и покана до ответницата да осигурява такива.

  Установено е, че дарителката е страдала от Изострена ХЗСН, хипертонична болест и деменция и е постъпвала на лечение в болнично заведение, вкл. и за опертивно лечение на фрактура ляво бедро и лява колянна става. Същата е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари