*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустим ли е косвен контрол за законосъобразност на влязъл в сила административен акт, който да бъде извършен инцидентно от съда в гражданския процес, воден между участниците в административното производство по издаването на акта?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в закрито съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

разгледа докладваното от съдия Декова гр.дело №801 по описа за 2022 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на В. М. К., чрез процесуални представители адв.А. и адв.Н., срещу решение от 15.11.2021, постановено по в.гр.д.№1754/2020г. на Софийски градски съд, с което след отмяна на решение от 19.12.2019г. по гр.д.№52619/2019г. на Софийски районен съд, са отхвърлени предявените от В. М. К. срещу Университет по архитектура, строителство и геодезия, искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1-3 КТ.

Касаторът счита, че са налице основания по чл.280, ал.1, т.1 и 3, и ал.2, предл.2 ГПК за допускане на касационно обжалване.

Ответникът по жалбата Университет по архитектура, строителство и геодезия, чрез процесуален представител адв.Г., оспорва наличието на основание за допусане на касационно обжалване. Претендират се разноски.

Касационната жалба е процесуално допустима - подадена в срока по чл.283 ГПК, срещу обжалваемо решение, от легитимирана страна, която има интерес от обжалването.

Върховният касационен съд, състав на ІІІ гр.отделение на ГК, след преценка на изложените основания за касационно обжалване по чл.280, ал.1 от ГПК намира:

С въззивното решение след отмяна на първоинстанционното решение са отхвърлени предявените от В. М. К. срещу Университет по архитектура, строителство и геодезия, искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1-3 КТ искове за признаване за незаконно и отмяна на уволнението му, извършено със Заповед № 148/11.07.2019 г. на основание чл. 328, ал. 1, т. 12 КТ от ректора на УАСГ, за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност "Главен асистент“, в катедра „История и теория на архитектурата“, и за заплащане на обезщетение по чл.225, ал.1 КТ в размер на сумата от 9797,30 лв., ведно със законната лихва от 11.09.2019 г. /датата на предявяване на исковата молба/ до окончателното плащане на сумата.

Установено е, че между страните е съществувало валидно безсрочно трудовово правоотношение въз основа на конкурс, с взето решение на факултетен съвет на Архитектурен факултет, съгласно Протокол № 7/11.01.1994 г., като бил сключен и Трудов договор № 225/07.02.1994 г., който ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари