*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно прилагането на презумпцията на чл. 69 ЗС в отношенията между съсобственици, когато съсобствеността произтича от наследяване.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на петнадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ПЛАМЕН СТОЕВ

Членове:
ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА, РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

при участието на секретаря Славия Тодорова, като изслуша докладваното от съдия Янчева гр. дело № ****** по описа за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

История на спора

Делото е образувано по касационна жалба вх. № СД-05-01-4615/5.08.2020 г., подадена от Г. М. Ш., П. М. Д., П. И. Й. и Г. И. Р., чрез адвокат Д. Б., срещу решение № ****** на Окръжен съд – Сливен, с което е потвърдено решение № ****** на Районен съд – Сливен за отхвърляне на предявените от Г. М. Ш., П. М. Д., П. И. Й. и Г. И. Р. срещу Г. Ж. Ш., М. П. Д., Л. А. П. и М. С. Т. искове по чл. 124, ал. 1 ГПК и чл. 108 ЗС, както следва: за признаване за установено по отношение на Г. Ж. Ш., че ищците са собственици на 2/3 ид. ч. от процесните имоти; за осъждане на М. П. Д. да предаде на ищците владението на 2/3 ид. ч. от нива от 3.620 дка, трета категория, местност „М.”, имот № * по плана за земеразделяне в землището на [населено място]; за осъждане на Л. А. П. да предаде на ищците владението на 2/3 ид. ч. от нива от 6.579 дка, четвърта категория, местност „П.”, имот № * по плана за земеразделяне в землището на [населено място]; за осъждане на М. С. Т. да предаде на ищците владението на 2/3 ид. ч. от нива от 6.000 дка, четвърта категория, местност „Г.”, имот № * по плана за земеразделяне в землището на [населено място], както и за отмяна на основание чл. 537, ал. 2 ГПК на нотариален акт № 150, том I, peг. № 2648, дело № 125/2018 г. по описа на нотариус Н. С., peг. № * в регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията под вх. peг. № 1202/2.03.2018 г., акт № 80, том IV, дело № 613/2018 г. Решението е постановено при участието на Ж. Д. Ш. – трето лице помагач на страната на М. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари