*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 666

  Гр. София, 09.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, III гражданско отделение в закрито съдебно заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  Като разгледа докладваното от съдия Орешарова гр. д.№164 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от Е. А. Г., представлявана от адв. В. Г. – АК П. срещу въззивно решение №264827/16.07.2021 г., постановено по в.гр. д. № 15781 по описа за 2019г. на Софийски Градски съд, ІV Г състав, с което е отменено решение от 27.03.2019год. на СРС, 175-ти състав, по гр.дело №65089/2018год., в частта, с която е отхвърлен предявеният от Е. А. Г. срещу „Метро плюс“ ООД иск с правно основание чл.82 ЗЗД, вр. с чл.369 ТЗ, вр. с чл.52 ЗЗД за разликата над 1 500лв. до 3 000лв., , както и в частта за разноските над сумата от 686лв. и вместо него е постановено друго, с което е осъдено „Метро плюс“ООД да заплати на Е. А. Г. и сумата от 1 500лв./ или общо 3000лв., с присъденото от първоинстанционния съд/, обезщетение за неимуществени вреди, причинени от неизпълнение на договор за превоз на пътници от 30.08.2017г. по маршрута [населено място] /Република България/-гр.Ч. /Република Турция/ със законната лихва върху нея от 07.12.2017г. до окончателното изплащане на сумата. Потвърдено е първоинстанционното решение в останалата част, с която е отхвърлен искът за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди за разликата до пълния претендиран размер от 10 000 лв.

  Касаторката счита, че въззивното решение е незаконосъобразно, необосновано, постановено при нарушение на материалния закон. Иска се отмяна на въззивното решение в отхвърлителната част и постановяване на решение, с което предявеният иск да бъдат уважен изцяло.

  В приложеното към касационната жалба изложение на основанията за допускане на касационното обжалване, касаторът сочи, че решението е незаконосъобразно, явно несправедливо на основание чл. 281, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 280 ГПК и неправилно поради нарушение на материалния закон – чл. 52 от ЗЗД. Позовава се на несъобразяване в достатъчна степен на принципа за справедливост при определяне на обезщетението за неимуществени вреди, което смята, че е в занижен размер и необсъждане на всички доказателства от значение за определяне ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари