*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 66

  гр. София, 17.02.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на седми февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ 2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров ч. гр. д. № 332/2022 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Районна здравноосигурителна каса (РЗОК) – Пловдив чрез юрк. Т. срещу определение № 1685 от 29.12.2021 г. по ч. гр. д. № 2833/2021 г. на Окръжен съд – Пловдив.

  В жалбата се правят оплаквания за неправилност на обжалвания въззивен съдебен акт и се иска същият да бъде отменен.

  Частната касационна жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима.

  За да се произнесе по основанията за допускане на касационен контрол Върховният касационен съд, Трето гражданско отделение намира следното:

  Предмет на жалба е горното въззивно определение, с което е оставена без уважение частната жалба на РЗОК – Пловдив срещу определение № 7969/06.10.2021 г. по гр. д. № 13790/2021 г. на Районен съд – Пловдив за прекратяване на производството по делото. Същото е образувано по предявен от районната здравноосигурителна каса против Медицински център „Хипоталамус“ ООД с ЕИК[ЕИК] и седалище [населено място] иск с правно основание чл. 422, ал. 1 вр. чл. 415 ГПК вр. с чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД за съществуване на вземания за главница от 11 970 лв., съставляваща получена без правно основание сума (надвишен регулативен стандарт за четвърто тримесечие на 2016 г. по договор № 162318/17.02.2015 г. за оказване на специализирана извънболнична медицинска помощ, сключен между изпълнителя – ответното дружество и Националната здравноосигурителна каса - НЗОК, чрез директора на РЗОК - Пловдив) и за мораторна лихва от 1 858. 82 лв. върху тази сума за времето от 21.11.2019 г. до 01.06.2021 г., за които суми е издадена заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по ч. гр. д. № 9120/2021 г. на Районен съд – Пловдив.

  Въззивният съд е постановил обжалвания резултат като е приел, че ищецът РЗОК – Пловдив не е материалноправно легитимиран да предяви установителния иск срещу изпълнителя на медицинската помощ, доколкото претендираните вземания произтичат от договор, сключен с НЗОК. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари