*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд да обсъди всички доказателства по делото в тяхната съвкупност и взаимна връзка, като изложи съображения защо възприема едни, а други не възприема, и въз основа на мотивирана преценка на целия доказателствен материал да изгради своите фактически и правни изводи, като отговори на оплакванията във въззивната жалба за допуснати в този смисъл процесуални нарушения.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито заседание на тридесет и първи март, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател:
ЕМИЛ ТОМОВ

Членове:
ДРАГОМИР ДРАГНЕВ, ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

при секретаря Росица Иванова, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело № 1435 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ищците В. П. Д. и В. М. Е. срещу решение № 12153 от 21. 10. 2020г. по гр. дело № 3863/2019г. на Софийски апелативен съд /САС/, ГО, 14 състав, с което е потвърдено решение № 3944 от 31. 05. 2019г. по гр. дело № 2092/2016г. на Софийски градски съд, ГО, 9 състав, с което са отхвърлени предявените от касаторите срещу Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” /НГДЕК/ искове с правно основание чл. 49 ЗЗД за заплащане на сумата 30 000 лв., на всеки един от ищците, съставляваща обезщетение за неимуществени вреди, причинени от противоправно поведение на ръководството на ответното училище /директор и зам. директор/, изразяващо се в упражнен натиск спрямо учениците да подадат молби за напускане в края на първия учебен срок, за да не бъдат изключени от училището за деяние, което не са извършили, като двете алтернативи са им заявени ултимативно.

Касаторите - ищци поддържат, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, поради съществени нарушения на съдопроизводствените правила и поради необоснованост. Твърдят, че въззивният съд е нарушил правилата за обсъждане на доказателствата, като не е ценил и кредитирал свидетелските показания на свидетелите на ищците, отразени в протокол от о.с.з. от 14. 02. 2019г. в първата съдебна инстанция, които показания като последователни, непротиворечиви и допълващи се, установяват главния факт, че молбите им за напускане не са подадени доброволно, а са резултат от упражнен натиск от ръководството на училището с ултиматум, че в противен случай ще бъдат изключени. По този начин според касаторите е доказано, че молбите за напускане са мотивирани от страха на учениците, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Определение №60903/16.12.2021 по дело №1435/2021 3
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    За задължението на въззивния съд да обсъди всички доказателства по делото в тяхната съвкупност и взаимна връзка, като изложи съображения защо възприема едни, а други не възприема, и въз основа на мотивирана преценка на целия доказателствен материал да изгради своите фактически и правни изводи, като отговори на оплакванията във въззивната…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари