*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  10

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №65

  гр. София,14.02.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети февруари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 2202 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по: 1/ частна касационна жалба на „ВБЕ КОНТЕЙНЕРС” ЕООД, представлявано от адв. В. Г., срещу определение № 115 от 21.05.2019г. по в.ч.т.д. № 173/2021г. на Апелативен съд – Варна в частта, с която е потвърдено определение № 260173 от 03.12.2020г. по т.д. № 18/2020г. на Окръжен съд – Добрич за прекратяване на производството по делото и 2/ частна касационна жалба на М. Г., представляван от адв. Р. Р., срещу същото определение в частта, с която е потвърдено определение № 260093 от 22.02.2021г. по т.д. № 18/2020г. на Окръжен съд – Добрич, с което молбата на М. Г. по чл.248 ГПК за изменение на определението за прекратяване с присъждане на направените по делото разноски е оставена без уважение.

  Частният жалбоподател „ВБЕ КОНТЕЙНЕРС” ЕООД поддържа, че въззивното определение в обжалваната от него част е неправилно, тъй като е постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Твърди, че въззивният съд е пропуснал да приложи чл.25, параграф 1 от Регламент № 1215/2012г., чиято хипотеза е налице в случая предвид изрично постигнато от страните съгласие във форма, съобразена с установените между тях практики. Поддържа, че с оглед писменото изявление на ответника, с което е приел да закупи предложената стока, като по този начин е подал обвързващо предложение, същият е потвърдил приемането на Общите условия. Поради това счита, че компетентният съд е определен по избор на страните и този избор се ползва с предимство и отменя общите правила, заложени в Регламент (ЕС) № 1215//2012г. Сочи още, че сключената между страните сделка е облагаема доставка с дължим ДДС, внесен от дружеството в България, като стоката е доставена с предаването ѝ на превозвача в [населено място], и в тази връзка се позовава на чл.7, ал.1 от Регламент (ЕС) № 1215//2012г. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК прави искане за допускане на касационно обжалване на основание чл.280, ал.2 и чл.280, ал.1, т.3 ГПК, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари