*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 649

  София, 12.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети май през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 618 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на 149 Средно училище „Иван Хаджийски“, [населено място], представлявано от директора Л. В., чрез адв. Я. Я., против решение № 680 от 25 ноември 2021 г., постановено по в.гр.д. № 8834/2021 г. по описа на Софийски градски съд, с което се потвърждава решение № 20075218 от 23 март 2021 г., постановено по гр.д. № 51999/2020 г. по описа на Районен съд София, за признаване за незаконно и за отмяна на основание чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ уволнението на В. Д. Ц., извършено със заповед № 6020-1375/17.07.2020 г. на директора на училището на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ, поради съкращаване на щата, Ц. е възстановен на заеманата преди уволнението длъжност „старши учител по изобразително изкуство“ и училището е осъдено да му заплати на основание чл. 225, ал. 1 КТ обезщетение за оставане без работа през периода 26.08.2020 г.-26.02.2021 г. в размер на сумата 7290 лева.

  Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Поддържа се, че доколкото заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение е получена от Ц. лично в училището, е без значение, че същият е бил в отпуск поради временна нетрудоспособност. Съдът не е съобразил, че в исковата молба не е въведено оплакване за неспазена предварителната закрила по чл. 333, ал. 4 КТ, поради което е без значение дали е дадено съгласие от синдикалната организация, в която той членува. Неправилни са изводите на съда, че подборът по смисъла на чл. 329 КТ е извършен незаконосъобразно. Ц. не е осъществявал системно необходимия учебен процес, следователно не е осъществявал качествено възложената му работа, както тя е описана в длъжностната му характеристика. Комисията е констатирала нарушения – непровеждане на учебни занятия от Ц., неспазване на методиката при обучението по рисуване и постигнатите резултати от децата. Ползвала е наличните документи и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари