*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 648

  София, 12.08. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети юни през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 771 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на „СОД-Варна“ АД, със седалище и адрес на управление в [населено място], представлявано от управителя Л. Д., чрез адв. Н. С., против решение № 1659 от 5 ноември 2021 г., постановено по в.гр.д. № 1618/2021 г. по описа на Окръжен съд Варна, в частта му, с която се потвърждава решение № 5337 от 29 ноември 2019 г. по гр.д. № 4879/2018 г. по описа на Районен съд Варна за осъждане на дружеството на основание чл. 200, ал. 1 КТ да заплати на Р. Т. И., с адрес в [населено място], сумата 14000 лева обезщетение за неимуществени вреди – понесени болки и страдания в периода 18.04.2015 г.-02.04.2018 г. в резултат на настъпилата на 17.04.2014 г. трудова злополука, ведно със законната лихва от датата на исковата молба, и, след частична отмяна на същото първоинстанционно решение, дружеството е осъдено да заплати на Р. Т. И. още 6000 лева обезщетение за неимуществени вреди – понесени болки и страдания в периода 18.04.2015 г.-02.04.2018 г. в резултат на настъпилата на 17.04.2014 г. трудова злополука, ведно със законната лихва от датата на исковата молба.

  В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е неправилно и незаконосъобразно. Според касатора, предпоставките за обезщетяване на претърпените от работника или служителя вреди са изчерпателно и точно посочени в чл. 200 КТ (наличие на временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто или смърт), и само при наличието на тях може да бъде ангажирана отговорността на работодателя за възмездяване на претърпените вреди. Поддържа се, че в исковата молба не са изложени подобни твърдения, както и че не се твърди настъпило влошаване на състоянието на И., което да обосновава присъждане на ново обезщетение към вече определеното от съда. Аргументира се тезата, че от събраните гласни доказателства дори се установява точно обратното, а именно, че през процесния период И. е работил при ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари