*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 642

София, 05.08.2022 г.

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети април през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 5092 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационната жалба на В. Д. Т., с адрес в [населено място], лично и чрез пълномощника си адв. А. Т., против въззивно решение № 977 от 21 август 2021 г., постановено по гр.д. № 2684/2020 г. по описа на Апелативен съд София, с което е потвърдено решение № 8554 от 13 декември 2019 г., постановено по гр.д. № 8743/2015 г. по описа на Софийски градски съд, за отхвърляне на предявените от Т. срещу Държавата, представлявана от министъра на финансите, иск с правно основание чл. 151 от Закона за изпълнение на наказанията /отм./ за предаване на 19717 акции от „Галатекс“ АД, гр. Варна след отмяна на присъда от 29 април 1945 г. по н.д. № 10/1945 г. на 10-ти състав на Народния съд, с която е наложено наказание „конфискация“ на цялото движимо и недвижимо имущество на праводателя на ищеца – А. Н. С., по договор за продажба на наследствени права, сключен с нотариална заверка на подписите на 28.01.1994 г., при условията на евентуалност иск с правно основание чл. 151 от Закона за изпълнение на наказанията /отм./ за заплащане на сумата 61716,21 лева, представляваща част от сумата от 547000 лева, представляваща равностойността на 19717 акции от капитала на „Галатекс“ АД, [населено място], при условията на евентуалност иск с правно основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД за реално изпълнение на задълженията на държавата по т. 4 от споразумение от 26.08.1998 г., сключено между Министъра на промишлеността, в качеството му на орган, упражняващ правата на собственост на държавата в капитала на „Галатекс” ЕАД, гр. Варна, и правоприемниците на А. Н. С. за прехвърляне на собствеността върху задържаните в залог 19717 бр. акции от капитала на „Галатекс”АД гр. Варна, като неоснователни.

В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е нищожно и недопустимо, а ако е валидно и допустимо – то страда от всички пороци по смисъла на чл. 281, т. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари