*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 64

  гр. София,14.02.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание на първи февруари, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков т.д.№806 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. Т. Ц. срещу решение №211 от 15.12.2020 г. по в.т.д.№226/2020 г. на АС Велико Търново. С обжалваното решение е потвърдено решение №64 от 09.04.2020 г. по т.д.№179/2019 г. на ОС Плевен, с което е отхвърлен предявеният от И. Т. Ц. срещу ЗАД „Бул инс” АД иск по чл.432 от КЗ за сумата от 100 000 лв., обезщетение за неимуществени вреди във връзка със смъртта на сестра й Е. Т. С., починала в резултат на ПТП на 26.10.2018 г., ведно със законната лихва върху главницата от 01.05.2019 г. до окончателното изплащане.

  В касационната жалба се навеждат доводи, че решението е неправилно, поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост, като в изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК, общото основание за допускане на касационно обжалване е обосновано с произнасяне на въззивния съд по следния въпрос, за който се поддържа, че е решен в противоречие с ТР №1 от 21.06.2018 г. по т.д.№1/2016 г. на ОСНГТК на ВКС: Между сестри и/или братя може ли да възникне такава трайна и дълбока емоционална връзка, заради съдържанието на която да се търпят морални болки и страдания, които в достатъчна степен да дават основание да се счете, че преживелият брат или сестра е материално легитимиран да претендира обезщетение за неимуществени вреди от смъртта, при положение, че съществуват други родственици на същите.

  Ответникът по касация ЗАД „Бул инс” АД заявява становище за липса на основания за допускане на касационно обжалване, евентуално за неоснователност на жалбите, като претендира присъждане на направени пред ВКС разноски за адвокатско възнаграждение.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като прецени наведените от страните доводи, намира следното:

  Касационната жалба е процесуално допустима - подадена е от надлежна страна в предвидения от закона срок, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт.

  За да постанови обжалваното решение въззивният съд е приел за установени фактите относно: естеството на ПТП като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари