*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При извършване на делба на неподеляем жилищен имот и при преценка на условията за поставяне в дял по чл. 349, ал. 2 ГПК има ли значение от какъв факт е възникнала съсобствеността?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на четиринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ:
Веселка Марева, Емилия Донкова

при участието на секретаря Даниела Танева като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр. д.№ ****** по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

История на спора

Допуснато е касационно обжалване на решение № ****** на Бургаски окръжен съд в частта му по извършване на делбата, с която е потвърдено решение № ****** на Поморийски районен съд за изнасяне на публична продан на допуснатия до делба съсобствен недвижим имот - самостоятелен обект с идентификатор № ***** по КККР на [населено място], с адрес: [улица], ет.2, разположен в сграда №2, построена в ПИ с идентификатор ***, с предназначение на самостоятелния обект - жилище, с площ 60 кв.м. на втория етаж на сградата, заедно с южна изба с площ 20 кв.м., със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж; в решението е указано на съделителите, че могат да участват в наддаването, но не са посочени имената и дяловете им.

Касационна жалба е подадена от Г. О. К. чрез адв. В.-П.. Твърди се неправилност на решението поради съществено нарушение на съдопроизводствените правила и липса на мотиви, отразяващи решаваща дейност на въззивния съд. Иска се отмяна на решението и уважаване на претенцията му за поставяне на имота в дял на основание чл. 349, ал.2 ГПК.

Ответницата по касационната жалба А. О. Д. оспорва жалбата. В хода на устните състезания прави искане, ако бъде уважена жалбата на касатора, делото да се върне на въззивния съд за извършване на нова оценка на делбения имот поради изтеклия дълъг преиод от време.

Касационен въпрос

Касационното обжалване, допуснато с определение № 93 от 15.03.2022г., е на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по правния въпрос: при извършване на делба на неподеляем жилищен имот и при преценка на условията за поставяне в дял по чл. 349, ал. 2 ГПК има ли значение от какъв факт е възникнала съсобствеността.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на Второ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари