*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 637

  София, 18.07.2022 г.

  В И М Е Т О НА Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на седми юни, две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 1004/2022 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. Т. К., [населено място], подадена от пълномощника и адвокат Ж. Ж., срещу решение №1069 от 25.10.2021 г. по в. гр. дело №1293/2021 год. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение от 18.02.2021г. по гр. дело № 13230/2019 г. на Софийския градски съд, с което М. Т. К. е поставена под ограничено запрещение.

  Решението е постановено с участието на прокурор от Софийска градска прокуратура.

  Ответникът по касационната жалба Н. М. К., чрез пълномощника адвокат К. Г., оспорва касационната жалба.

  Въззивният съд е приел за установено по делото следното: Първоинстанционният съд е сезиран с иск с правно основание чл. 5, ал. 2 ЗЛС, вр. чл. 336 и сл. ГПК. Ищцата Н. М. К. е предявила иск за поставяне под пълно запрещение на нейната майка – М. Т. К.. В исковата молба се твърди, че ответницата е майка на ищцата и страда от деменция със силно изразено нарушение на интелекта и паметта. На моменти ответницата не е способна да общува нормално, както и да осъзнава постъпките си и последиците от тях. От фактическа страна е прието за безспорно установено, че М. К. в периода от 29.08.2017 г. до 31.08.2017 г. е лекувана в клиника по коремна хирургия при ВМА, където е била консултирана с психиатър по повод на обърканост, дезориентираност, назначена е терапия, видно от епикриза от 31.08.2017 г., издадена от ВМА, [населено място]. От медицинската експертиза се установява, че М. К. може да се самообслужва, но не е в състояние сама да защитава интересите си и да разбира свойството и значението на действията си, нито да ръководи постъпките си. При ответницата са налице медицински показания да се обсъжда пълна недееспособност. Според тройната психиатрична експертиза тя страда от неуточнена деменция с умерена степен, а медицинските критерии са за поставянето й под ограничено запрещение. Вещите лица са уточнили, че психотичната симптоматика може спонтанно да премине във времето. В заключението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари