*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №.63

  гр. София,14.02.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№243 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД /н/ срещу определение №568 от 10.09.2021 г. по в.ч.т.д.№748/2021 г. на САС. С обжалваното определение е потвърдено определение №263294 от 16.06.2021 г. по т.д.№688/2020 г. на СГС, с което е върната исковата молба на синдиците на КТБ АД /н/, с която срещу „БГ-Тишу Пейпър“ ЕАД е предявен иск по чл.60а, ал.1, т.2 от ЗБН за връщане в масата на несъстоятелността на сумата от 8 967 500 евро, получени под формата на парична вноска в капитала на ответника, с произход несъстоятелната банка и производството по делото е прекратено.

  В частната касационна жалба са наведени доводи за неправилност на определението, като в изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК общото основание за допускане на касационно обжалване е обосновано с произнасяне на въззивния съд по следния въпрос, за който се поддържа, че е от значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото: Има ли действие /и в какво се изразява/ решението на КС на Република България, с което се обявяват за противоконституционни действащи към момента на влизане в сила на конституционното решение правни норми, спрямо заварени правоотношения, предмет на висящи съдебни производства, както и при правоотношения, които не са приключени по време на влизане в сила на това решение.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като прецени данните по делото и становищата на страните, намира следното:

  Частната касационна жалба е допустима - подадена е от надлежна страна, в срока по чл.275, ал.1 от ГПК, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно определение.

  За да постанови обжалваното определение въззивният съд е изложил съображения, че ключов за изхода на спора на първо място е въпросът за действието на решенията на Конституционния съд за обявяване противоконституционността на закон или на отделна норма от него. Посочил е, че този въпрос е разрешен в решение №3 от 28.04.2020 г. по конст.д.№5/2019 г. на Конституционния съд, в мотивите на което са дадени разяснения, че по принцип решението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари