*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 628

  София, 14.07. 2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май , две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №12/2022 г.

  Производството е по чл. 288 от ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на „Неохим „АД срещу решение №124 от 13.10.2021г по в.гр.дело № 435/2021г. на Х. окръжен съд , постановено при ново разглеждане на трудовия спор от въззивна инстанция , след отмяна на решение от 30.10.2019г., по в.гр.д.№625/2019г. на Окръжен съд – Хасково с решение №42/15.07.2021г по гр.д №203/2020г.на ВКС

  С обжалваното решение въззивният съд е потвърдил решение от 12.07.2019г. по гр.д.№788/2019г. на Районен съд - Димитровград за уважаване на предявените от Я. Н. К.- Г. искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1-3 КТ. Ищцата е уволнена на основание чл.328, ал.1т.2 предл второ КТ след явяването си да заеме длъжността „инжинер химически процеси“,на която е била възстановена с влязло в сила решение по предходен трудов спор с работодателя . Поради междувременно извършената реорганизация и нова управленско – организационна структура на предприятието , в частност съпроводена със закриване на отдела, в който ищцата е полагала труд , длъжността вече не съществувала в новото щатно разписание ,поради което ответникът е упражнил право да уволни ищцата на оспорваното с иска основание . Реалният характер на съкращението е оспорен с исковата молба и страните са съсредоточили совя спор върху обстоятелството дали трудовата функция на премахнатата длъжност ,в съществените си права и задължения е запазена като съдържание в новооткритата длъжност „инжинер производство /планиране, анализ и контрол „ в новоструктерирания отдел „Планиране“към Дирекция „Планиране и развойна дейност“, както и дали последната включва съществено нови трудови функции, както е поддържал работодателя . Решаващ за преценката на съда в настоящия случай е указаният за изясняване от ВКС върос, дали в комплекса на трудовите функции за длъжността са включени изцяло или част от трудовите функции на закритата длъжност и дали са предвидени и включени съществено нови по своята характеристика трудови функции.

  След като в изпълнение за указанието по отменителното решение на ВКС да извърши служебно допълнителни съдопроизводствени действия , като назначи експертиза за изясняване и сравняване естеството на възложена работа по старата и новата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари