*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е пълното доказване да бъде осъществено чрез косвени доказателства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 16 март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЗОЯ АТАНАСОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ, ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова гр. дело № 3892 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 от ГПК.

Образувано е по подадена касационна жалба от ответника „Електроразпределение Север” АД, чрез адв. Л. М. срещу решение № 1143/30.06.2021 г. по в.гр.дело № 1259/2021 г. на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260046/12.01.2021 г. по гр.дело № 3437/2020 г. на Районен съд Варна, с което е прието за установено на основание чл.124,ал.1 ГПК в отношенията между ищеца С. Т. С. и ответника „Електроразпределение Север” АД [населено място], че ищецът не дължи на ответника сума в размер на 6306.58 лв., представляваща начислена ел.енергия за периода от 29.03.2017 г. до 21.02.2020 г., представляваща фактурирана от ответника сума, за обект на потребление, находящ се на адрес [населено място], [улица], № 41, с клиентски номер [ЕГН] и абонатен № [ЕГН].

Поддържаните основания за неправилност на решението са нарушение на материалния закон и съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Искането е да се допусне касационно обжалване по поставените въпроси в изложението, да се отмени въззивното решение и вместо него се постанови друго, с което предявеният иск се отхвърли.

В изложението са формулирани въпросите:1. Допустимо ли е пълното доказване да бъде осъществено чрез косвени доказателства? Въпросът е решен в противоречие с практиката на ВКС. 2. Обвързан ли е съда от материалната доказателствена сила на представен по делото официален свидетелстващ документ, който не е оспорен от страните? Длъжен ли е въззивният съд, когато не кредитира определени доказателства, да посочи причините за това, особено в случай, че не дава вяра на официален документ, ползващ се с доказателствена сила по чл.179 ГПК? Въпросът е решен в противоречие с практиката на ВКС. 3. Може ли въззивният съд да приеме за недоказни факти от значение по делото, които първоинстанционният съд не е посочил като нуждаещи се от доказване, без да изготви нов доклад? Въпросът е решен в противоречие със задължителната практика на ВКС и с практиката на ВКС.

Ответницата по жалбата С. Т. С., чрез адв. М. Д. в писмен отговор е изразила становище за липса на сочените основания за допускане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари