*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  определение по гр.д.№ 640 от 2022 г. на ВКС на РБ, ГК, първо отделение

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 62

  София, 18.04.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  след като изслуша докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.№ 640 по описа за 2022 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. В. П. против решение № 108 от от 30.11.2021 г. по в.гр.д.№ 375 от 2021 г. на Софийския окръжен съд, гражданско отделение, с което е потвърдено решение № 260012 от 02.03.2021 г. по гр.д.№ 1813 от 2019 г. на Районен съд- Ботевград в частта му, с която е отхвърлен предявеният от К. В. П. срещу Ц. Г. Ч. и Н. Г. Ч. иск с правно основание чл.108 ЗС за собственост върху 31 кв.м., представляващи част от УПИ X-1673 в кв.88 по плана на [населено място], общ.Б., Софийска област, която част е придаваема към горепосочения УПИ по силата на дворищна регулация, утвърдена със заповед № 1365 от 03.03.1958 г., означена с буквите АБВГДЕА и оцветена с червен цвят на скицата на в.л.П. П., находяща се на лист 72 от гр.д.№ 1813 от 2019 г. и представляваща неразделна част от решението.

  В касационната жалба се твърди, че решението на Софийския окръжен съд е необосновано, неправилно и незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон и съществени процесуални нарушения- основания за касационно обжалване по чл.281, ал.1, т.3 ГПК.

  Ответниците Ц. Г. Ч. и Н. Г. Ч. оспорват касационната жалба.

  Върховният касационен съд на РБ, Гражданска колегия, състав на първо отделение при проверката на допустимостта на жалбата констатира, че в обжалваното въззивно решение е допусната очевидна фактическа грешка: В титулната част на решението е посочено, че то е постановено по гр.д.№ 519 от 2013 г., вместо по действителното в.гр.д.№ 375 от 2021 г.

  Тъй като съгласно чл.247 ГПК компетентен да отстрани горепосочената очевидна фактическа грешка във въззивното решение е съдът, който го е постановил, делото следва да бъде върнато на същия състав на Софийския окръжен съд за провеждане на процедурата и постановяване на решение по чл.247 ГПК.

  По изложените съображения съставът на Върховния касационен съд на РБ, Гражданска ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари