*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 62

  София, 17.02.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на седемнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева ч.гр. дело № 386 по описа за 2022 г. взе предвид следното:

  Производството по делото е по чл. 274, ал. 3, т.1 ГПК и е образувано по частна касационна жалба, подадена от С. Г. Д., чрез адв. К. А., срещу въззивно определение № 363/14.12.2021 г., постановено по ч.гр. д. № 418/2021 г. на Кюстендилски окръжен съд.

  Жалбоподателят излага съображения за неправилност.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че частната жалба е допустима, подадена е в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  Представено е и изложение на основанията за допускане на касационното обжалване.

  За да се произнесе, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, взе предвид следното:

  Въззивният Кюстендилски окръжен съд, като потвърдил определението на първостепенния Кюстендилски районен съд, приел, че българският съд не е местно компетентен да разгледа предявения от С. Д. срещу Р. Й. иск по чл. 127, ал. 2 СК за упражняване на родителски права, определяне на режим на лични отношения и издръжка за детето М. Р. Й.. За да постанови този резултат, въззивният съд установил, че С. Д. и Р. Й. са родители на малолетното дете М. Й., родено м. ноември 2018 г. През 2019 г. майката и детето са заминали да живеят в Кралство Норвегия, където и понастоящем е обичайното местопребиваване на детето. Посочил, че Кралство Норвегия не е член на Европейския съюз, поради което и по отношение на нея Регламент (ЕО) № 2203/2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителска отговорност и Регламент (ЕО) № 4/2009 г. на Съвета от 18.12.2008 г. относно издръжката, са неприложими. Приложение намират правилата на Конвенцията за компетентността, приложимото право, признаването, изпълнението и сътрудничеството във връзка с родителската отговорност и мерките за закрила на децата от 1996 г., ратифицирана както от България, така и от Норвегия. Тя е част от вътрешното право по силата на чл. 5, ал. 4 от Конституцията и е пряко приложима. Съгласно чл. 5 от Конвенцията съдебните или административните органи на договарящата държава, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари