*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 62

  гр.София, 14.02.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на трети февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ ПРОДАНОВА ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. № 2710 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.2 ГПК.

  Подадена е частна жалба от Д. Р. Х. срещу определение № 412/26.10.2021 г. по в.т.д. № 614/2021 г. на Варненски апелативен съд, с което е спряно производството по делото до приключване на производството по постъпила частна касационна жалба срещу определение по в.гр.д. № 112/2021 г. на Варненски апелативен съд, а в случай на отмяна на определението и възстановяване на срока за касационно обжалване – до произнасяне на ВКС по касационна жалба срещу решение по в.гр.д. № 11/2020 г. на Варненски окръжен съд.

  Частният жалбоподател поддържа, че обжалваното определение е неправилно. Изразява несъгласие с извода на съда, че материалноправната легитимация на ищеца като кредитор е процесуална предпоставка за допустимостта на иска по чл.517, ал.4 ГПК. Твърди, че легитимацията на ищеца се установява от качеството му на овластен от съдебния изпълнител взискател с неудовлетворено вземане. Моли за отмяна на обжалваното определение и за връщане на делото на ВнАС за продължаване на съдопроизводствените действия.

  Ответникът „Факторът“ ЕООД оспорва основателността на частната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като съобрази данните по делото и доводите на страната, приема следното:

  Частната жалба е подадена в срока по чл.275, ал.1 ГПК и е насочена срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  По същество на частната жалба ВКС съобразни следното:

  Производството по в.т.д. № 614/2021 г. на ВнАС е образувано по въззивна жалба на „Факторът“ ЕООД срещу решение № 216/06.07.2021 г. по т.д. № 1333/2020 г. на ВнОС, с което дружеството е прекратено на основание чл.517, ал.4 ГПК по иск на Д. Р. Х..

  С обжалваното определение апелативният съд е констатирал, че първоинстанционният съд е оставил без уважение искане за спиране на производството по делото до влизане в сила на осъдителното решение по в.гр.д. № 11/2020 г. на ВнОС, въз основа на което е бил издаден изпълнителен лист, легитимиращ ищеца Д. Р. Х. като взискател. Отбелязал е, че изпълнителното производство, по което ищецът е овластен да предяви ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари