*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №. 62

  гр. София,14.02.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№135 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.274, ал.3 от ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД /н/ срещу определение №537 от 18.08.2021 г. по в.ч.т.д.№781/2021 г. на САС. С обжалваното определение е потвърдено определение №263514/28.06.2021 г. по т.д.№704/2020 г. на СГС, с което е прекратено производството по делото.

  В частната касационна жалба са наведени доводи за неправилност на определението, като в изложение по чл.284, ал.3, т.1 от ГПК общото основание за допускане на касационно обжалване е обосновано с произнасяне на въззивния съд по въпроси, които се свеждат до следния уточнен от настоящата инстанция въпрос, за който се поддържа, че е от значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото: Обявяването на противоконституционността на разпоредбите на §7 от ПЗР към ЗИД на ЗБН и чл.60б от ЗБН рефлектира ли върху правото на иск по спор, който още не е квалифициран като такъв по чл.60б от ЗБН с доклад по делото или следва да бъде съобразено като обстоятелство при произнасяне по съществото на спора. Твърди се, че определението е и очевидно неправилно.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, като прецени данните по делото и становищата на страните, намира следното:

  Частната касационна жалба е допустима - подадена е от надлежна страна, в срока по чл.275, ал.1 от ГПК, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно определение.

  За да остави без уважение частната жалба, с която е бил сезиран, въззивният съд е изложил съображения, че при съобразяване на изложените в исковата молба обстоятелства и формулирания петитум се налага изводът, че предмет на настоящото производство е предявен иск, с който се упражнява уреденото с нормата на чл.60б от ЗБН право. Посочил е, че с решение №8 от 27.05.2021 г., КС на РБ е обявил за противоконституционни разпоредбите на §5, ал.1-4, §6, ал.1- 3 2, §7 и §8 от ПЗР на ЗИД на ЗБН /обн. ДВ, бр.22 от 2018 г., доп. ДВ, бр.33 от 2019 г., в сила от 19.04.2019 г./, §16 от ЗИД на ЗБН /обн. ДВ, бр.61/2015 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари