*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Има ли задължение въззивният съд да изпълни изискването на чл. 235 ГПК, ал. 2 и ал. 4 като изложи мотиви, в които да обсъди твърденията на ищеца, въведени в исковата молба и неоспорени от ответника и доказателствата, за да обоснове решението си на приетите за установени обстоятелства по делото и изводите му в тази насока да намерят отражение в мотивите на въззивното решение?

Достатъчно ли е за доказване на предпоставките по чл. 152 ЗЗД, установяването по делото на поредица от кумулативно дадени обстоятелства-индиции (косвени доказателства) или доказването по този иск става само с главни (преки) доказателства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд, гражданска колегия, ІV-то отделение, в закрито заседание на 08.06.2022 (осми юни две хиляди двадесет и втора) година в състав:

Председател:
Зоя Атанасова

Членове:
Владимир Йорданов, Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията Димитър Димитров, гражданско дело № ****** по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 от ГПК и е образувано по повод на касационна жалба с вх. № ****** година, подадена от Л. Б. И., срещу решение № ****** година на Софийския апелативен съд, гражданско отделение, 2-ри състав, постановено по гр. д. № ******/2020 година.

С обжалваното въззивно решение съставът на Софийския апелативен съд е отменил първоинстанционното решение № ****** година на Софийски градски съд, гражданско отделение, 23-ти състав, постановено по гр. д. ****** година като е постановил друго, с което е отхвърлил предявения от Л. Б. И. срещу С. А. Д. иск, с правно основание чл. 26, ал. 1, пр. 1 от ЗЗД, във връзка с чл. 152 от ЗЗД, за прогласяване на нищожността на сключения между И., в качеството му на продавач и Д., в качеството му на купувач, на договор за продажба на апартамент № 17, с административен адрес [населено място],[жк], [жилищен адрес] оформен с нотариален акт № (№), т. ІV, рег. № (№), дело № (№)/2014 година на М. И.-нотариус с район на действие района на Софийския районен съд, вписана под № (№) в регистъра на Нотариалната камара.

В подадената от Л. Б. И. касационна жалба се излагат доводи за това, че въззивното решение в обжалваната му част е постановено в нарушение на материалния закон, при съществени нарушения на съдопроизводствените правила и е необосновано. Поискано е същото да бъде отменено и вместо него да бъде постановено друго, с което предявения от него срещу С. А. Д. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари