*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  10

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 614

  София, 28.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти април през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 4749 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на З. В. И., с адрес в [населено място], представлявана от адв. П. Н., против въззивното решение без номер от 21 юли 2021 г., постановено по в.гр.д. № 25/2021 г. по описа на Окръжен съд Монтана, с което се отменя решение № 260124 от 27 ноември 2020 г., постановено по гр.д. № 1971/2019 г. по описа на Районен съд Монтана, и вместо него родителските права по отношение на децата И. И. Л. и И. И. Л. са предоставени на бащата И. Л. К., определено е местоживеенето на децата при бащата, определен е следният режим на лични контакти на майката З. И. с децата: всяка първа и трета неделя от месеца от 9 ч. до 18 ч. по местоживеенето на децата, без присъствието на бащата, и майката взема децата при себе си за две седмици през лятната ваканция в период, който не съвпада с годишния отпуск на бащата. В тежест на И. са присъдени разноски по делото.

  В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Твърди се, че съдът не е събрал и не е обсъдил всички доказателства по делото, в мотивите на решението не са обсъдени фактите и доказателствата от значение за решаване на спора за родителските права, мотивите не съдържат произнасяне по основните доводи и възражения срещу първоинстанционното решение. Съдът е постановил решението си в противоречие с ППВС № 1/1974 г. по обобщаване практиката на съдилищата по предоставяне упражняването на родителските права и определяне на личните отношения между децата и родителите, като не са взети предвид съществени обстоятелства, имащи отношение към ефикасността на защитата на детето и на положението му, например отчуждаване на детето по вина на отглеждащия родител спрямо другия родител и обратното, пречки, създавани от родителя, който отглежда детето, за осъществяване на личните отношения с другия ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари