*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали при определяне на конкретните мерки на лични отношения съдът следва да съобрази конкретните обстоятелства, установени по делото, които имат значение за защита на интереса на детето и да обоснове мерките с установените обстоятелства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на втори март две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ:
Владимир Йорданов, Димитър Димитров

при участието на секретаря Диана Аначкова, разгледа докладваното от съдия Йорданов гр.дело № ******/2021 г.:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

История на спора

С определение № 28 от 19.01.2022 г. по касационната жалба на Р. Г. П. е допуснато до касационно обжалване въззивно решение № 777 от 03.08.2020 г. по възз. гр. дело № 1424//2019 г. на Пловдивски окръжен съд, поправено с решение № 260178 от 05.10.2020 г. по същото дело, в частта, с която с него е определен разширен режим на лични отношения на детето с бащата.

Със същото определение въззивното решение не е допуснато до касационно обжалване в останалата част.

Касационен въпрос

Касационно обжалване на въззивното решение е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по въпроса: дали при определяне на конкретните мерки на лични отношения съдът следва да съобрази конкретните обстоятелства, установени по делото, които имат значение за защита на интереса на детето и да обоснове мерките с установените обстоятелства?

Мотиви

Правният въпрос е по приложението на правилото на чл. 59, ал. 4 СК, което е било установено и с предходните семейни кодекси и настоящият състав в съответствие с установената практика приема положителен отговор на този въпрос, по следните съображения:

Настоящият състав съобразява задължителните указания към съдилищата, дадени с т. ІІ от ППВС № 1/12.11.1974 г. за критериите, от които изхожда съдът при решаване на въпроса на кого от родителите да се предостави упражняването на родителските права, при което е разяснено понятието „интереси на децата" по смисъла на чл. 29 СК 1968 /отм./.

Постановлението на пленума на ВС е запазило значението си и при действието на следващия Семеен кодекс от 1985 г. /отм./ и при действащия Семеен кодекс, в сила от 01.10.2009 г., в които е предвидено задължение за съда да следи за интересите на децата. С разпоредбата на чл. 59, ал. 4 СК (действащия) са предвидени обстоятелства, които имат значение при определяне на мерките за родителските права.

По приложението на разпоредбата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение за недопускане
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  По въпросите за упражняването на родителските права при развод, за мерките по това упражняване и за личните отношения между родители и деца.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За комплекса от предпоставки, обуславящи интереса на малолетното дете кой от двамата родители да упражнява родителските права и при кой да живее.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Следва ли предоставянето на упражняването на родителските права да се извърши след съвкупен анализ на всички обстоятелства, явяващи се от значение за интереса на детето?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари