*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация с Определение №55/07.02.2022 по дело №723/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите за определяне на размера на претърпени неимуществени вреди по справедливост - чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, второ отделение в открито заседание на 27 април, две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

и при участието на секретаря Силвиана Шишкова като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №723/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощника на Г. И. Г. [ЕГН] срещу решение № 12 447 от 07.12.2020 г. на Софийски апелативен съд по в. гр.д. №1660//2020 г., в ЧАСТТА, с която е било отменено частично първоинстанционното решение №43 от 03.01.2020 г. по т.д. № 46/2019 г. на ОС-Видин , и вместо отменената част е постановено друго, с което е отхвърлен искът на касатора срещу ЗАД“БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ АД , предявен на основание чл. 432 КЗ, за разликата над сумата от 5 000 лева до 60 000 лева -обезщетение, за претърпени неимуществени вреди, претърпени от ищеца от смъртта на неговата сестра И. И. В., в резултат на пътно-транспортно произшествие / съкр.ПТП /, настъпило на 15.12.2016 г. и искът за присъждане на законната лихва върху тази разлика за периода от 06.07.2018 г. до окончателното плащане, както и в частта за присъдените в тежест на касатора съдебноделоводни разноски.

В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивното решение, постановено по въззивна жалба от страна на ответника-застраховател на ГО на водача на МПС, относно преценката за размера на присъденото обезщетение и приетия от съда процент съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалата, с оглед установените факти по делото.

Ответникът по касационната жалба в писмен отговор на същата развива доводи за неоснователност на КЖ.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение , като констатира, че решението е въззивно и цената на иска е над 20 000 лева намира, че касационната жалба е допустима , редовна и подадена в срок.

За да постанови решението в обжалваната част, съставът на въззивния съд е изложил следните съображения:

Първоинстанционният съд е бил сезиран с искова молба от страна на Г. И. Г. ЕГН: [ЕГН], с която против ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД са предявени искове с правно основание чл. 432 КЗ и чл. 86 ЗЗД, за осъждане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Боян Балевски
Боян Балевски завършва Юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ през 1991 година. Започва професионалната си кариера като младши съдия в Пловдивски окръжен съд през 1992 г. Последователно е бил съдия в Районен съд-Пловдив, в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2012 година и понастоящем е съдия в Търговска колегия на Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари