Определение №60911/22.12.2021 по дело №2425/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60911

  ГР. София, 22.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, трето гр. отделение, в закрито заседание на 10.11.21 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  Като разгледа докладваното от съдия Иванова гр.д. №2425/21 г., намира следното:

  Производството е по чл.288, вр. чл.280 ГПК.

  ВКС се произнася по допустимостта на касационната жалба на Прокуратура на РБ срещу въззивното решение на Окръжен съд Русе по гр.д. №396/20 г. и по допускане на обжалването. С обжалваното въззивно решение е уважен в размер на 5 000 лв. предявеният от А. К. срещу касатора иск по чл.2, ал.1,т.3 ЗОДОВ – за обезщетяване на неимуществени вреди от обвинение в престъпление по чл.129, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл.63, ал.1,т.3 НК, по което ищецът е оправдан с влязла в сила присъда на Русенски окръжен съд.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК и е допустима. Препис от въззивното решение, неправилно счетено от въззивния съд за необжалваемо – съгл. опр. по ч.гр.д. №151/21 г. от 27.04.21 г. на ВТАС, не е връчван на касатора. Неприложим е и чл.315, ал.2 ГПК, на който се позовава ответникът по жалба – производството по иска не се разглежда по реда на гл.25 ГПК и въззивният съд не е посочил ден, в който ще обяви решението си, а е обявил, че „ще се произнесе с решение в срок до 21.09.20 г.”.

  За допускане на обжалването касаторът се позовава на чл.280, ал.1,т.1 ГПК. Намира, че в противоречие с цитираната практика на ВКС – ППВС №4/68 г., р.ІІ и ТР №3/2005 г., т.3 и 11 и ТР №1/2001 г., т.19 - е решен процесуалноправният въпрос от предмета на спора: Следва ли при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди съдът да извърши преценка на всички конкретно съществуващи обстоятелства за точното прилагане на принципа за справедливостта във връзка с подлежащите на обезщетение неимуществени вреди, да изложи мотиви за значението на тези обстоятелства относно размера на дължимото обезщетение и за причинно-следствената връзка между незаконното обвинение и причинените вреди?

  Материалноправният въпрос: При определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди, претърпени от пострадалото лице, как се прилага общественият критерий за справедливост / какво е неговото съдържание/? – според касатора е решен в противоречие с цитираната практика на ВКС по чл.290 ГПК.

  По допускане на обжалването ВКС намира следното: Въззивният съд е приел, че на ищеца се дължи обезщетение за незаконното обвинение, което е засегнало неимуществената му сфера – дало е отражение на емоционалното състояние на ищеца, на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари