Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 609

  София, 26.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми февруари през две хиляди двадесет и втората година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 4029 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на С. И. И. и Р. Т. И. – двамата с адрес в [населено място], представлявани от адв. П. С., против решение № 53 от 22 април 2021 г., постановено по в.гр.д. № 67/2021 г. по описа на Апелативен съд Бургас, с което се обявява за недействителен на основание чл. 40 ЗЗД в отношенията между „Каучукова компания ДС“ ООД, със седалище и адрес на управление в [населено място], представлявано от Д. Ш. и С. И., заедно и поотделно, чрез назначения особен представител адв. К. Т., и от друга страна С. и Р. И., сключения с н.а. № ....., т....., рег.№ ...., нот.д. № .... от ....... г. на нотариус О. Ж., № ... по регистъра на Нотариалната камара, с район на действие Районен съд Бургас, договор за покупко-продажба на недвижим имот, с който дружеството, представлявано от С. И., е продало на С. И. недвижим имот – ателие за творческа дейност, с административен адрес в [населено място], за сумата 26300 лева без ДДС, и се потвърждава решение № 210 от 6 юли 2018 г., постановено по гр.д. № 1738/2017 г. по описа на Окръжен съд Бургас за осъждане на И. да предаде на дружеството владението на недвижимия имот, и в тежест на касаторите са присъдени разноски.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение страда от всички пороци по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Предявеният в условията на евентуалност иск по чл. 40 ЗЗД до момента на разглеждането му във въззивното производство не е разглеждан и докладван; по него липсва произнасяне от страна на инстанциите, пред които производството се е развивало – с определение въззивният съд е отбелязал само, че делото е върнато от ВКС за произнасяне по предявените искове с правно основание чл. 40 ЗЗД, евентуално съединен с иск по чл. 26, ал. 1, предл. трето ЗЗД, както ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари