Определение №60897/15.12.2021 по дело №4019/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60897

  София 15.12.2021г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на седми декември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ : ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 4019 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.288 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от Комплекс за социални дейности, услуги за деца и семейства - център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, южно крило, гр.Брацигово, представлявано от директора Н., чрез процесуалния представител адвокат Б. против въззивно решение № 88 от 13.07.2021г. по в.гр.д. № 391 по описа за 2021г. на Окръжен съд Пазарджик, с което е потвърдено решение № 1 от 10.03.2021г. по гр.д.№ 957/2020г. на РС Пещера като са уважени предявените искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1 и т.2 КТ за признаване за незаконно уволнението на Д. М. Я., извършено на основание чл.328, ал.1, т.2 КТ, поради съкращаване в щата със заповед № -0217 от 31.07.2020г. и нейната отмяна и за възстановяване на заеманата длъжност „детегледач“, като са присъдени разноски.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 от ГПК и е срещу подлежащото на касационно обжалване въззивно решение. За да се произнесе по допустимостта й, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение прецени следните данни по делото:

  Одобрената с решение № 51 от 28.02.2020г. от Общинския съвет на гр.Брацигово структурата и щатно разписание на ЦНСТАБУ е за 11 щата, като в поименното разписание на длъжностите, е предвидена една бройка за „детегледач“, считано от 1.08.2020г. Доколкото е налице премахване на една бройка от съществуващите две за „детегледач“ /с една са увеличени бройките за „социален работник“/ е извършен подбор от нарочна комисия. Независимо, че за длъжността „детегледач“ изискването, поставено от работодателя е за средно образование и ищцата притежава такова, е предпочетено да остане на работа служител, който е с основно образоване. При тези данни въззивният съд е приел уволнението за незаконосъобразно с два основни довода: първо за незаконосъобразен подбор /не е съобразено изискването за образование/ и второ, поради основателност на възражението за неизпълнение от страна на работодателя на задължението му преди уволнението, да изиска информация от ищцата дали е със заболяване, даващо основание за предварителна закрила по чл.333 КТ, при положение, че тя страда от захарен диабет.

  В представеното към касационната жалба изложение, касаторът бланкетно се позовава на нормата на чл.280, ал.1 ГПК, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари