Определение №60866/31.12.2021 по дело №1933/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60866

  гр. София, 31.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на девети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело № 1933/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Е. Д. М., подадена чрез особения представител адв. И. Ю., срещу въззивното решение № 260846/28.10.20 г, постановено по гр.дело № 8338/2019 г. на Софийски градски съд, Гражданско отделение, ІV-Г състав, с което е потвърдено решение № 25790 от 28.01.2019 г., постановено по гр. д. № 15040/2015 г. по описа на Софийски районен съд, 50-ти състав. С първоинстанционното решение са отхвърлени предявените от Е. Д. М. срещу Министерство на вътрешните работи искове с правно основание чл. 49 ЗЗД и чл. 86, ал. 1 ЗЗД за сумата от 2000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, причинени на ищеца в резултат на увреждането на притежавания от него мотоциклет „Я. F. 1000“ с ДК [рег.номер на МПС] , за сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди под формата на пропуснати ползи, причинени на ищеца в резултат на увреждането на притежавания от него мотоциклет „Я. F. 1000“ с ДК [рег.номер на МПС] , за сумата от 3 000 лв., представляваща обезщетение за нанесени на ищеца имуществени вреди под формата на претърпени загуби, причинени в резултат на увреждането на притежавания от него мотоциклет „Я. F. 1000“ с ДК [рег.номер на МПС] , ведно със законната лихва от 30.06.2011 г. до окончателното изплащане на обезщетенията и ищецът е осъден да заплати на ответника сторените по делото разноски, възлизащи в размер на сумата от 200 лв.

  В касационната жалба се подържа, че въззивното решение е неправилно и незаконосъобразно. Моли се обжалваното решение да бъде допуснато до касационен контрол и отменено, като бъдат уважени предявените от ищеца искове.

  Заинтересованата страна Прокуратура на Република България оспорва касационната жалба, по съображения, изложени в писмен отговор, депозиран чрез пълномощника на Главния прокурор на Р. България – юрк. Ц. М.. Счита, че не са налице основания за допускане на обжалваното определение до касационен контрол. Моли за присъждане на разноски за юрисконсултско възнаграждение.

  В касационна жалба са формулирани следните въпроси :

  1. Следва ли да се възлага на ищеца да установява факти и обстоятелства по предмета на делото, които е възприел свидетел, но за които самият свидетел няма технически познания. Сочи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари