Определение №60857/23.12.2021 по дело №2544/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос
Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

2

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 60857

гр. София, 23.12.2021 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 2544 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 от ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника по делото И. В. Д. срещу решение № 27/04.03.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 510/2020 г. на Бургаския апелативен съд. С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № 314/12.10.2020 г. по гр. дело № 1344/2020 г. на Бургаския окръжен съд, по реда на чл. 439 от ГПК е признато за установено между страните по делото, че ищците М. Х. Т. и И. С. Т. не дължат на жалбоподателя сумата 249 369.38 лв., представляваща главница, лихви и разноски по изпълнително дело № 20087050400144 по описа на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) И. Б., образувано въз основа на издаден изпълнителен лист по ч. гр. дело № 42/2006 г. на Поморийския районен съд; в тежест на жалбоподателя са възложени разноски по делото.

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се излагат оплаквания и доводи за неправилност на обжалваното решение, поради нарушение на процесуалния и материалния закон – касационни основания по чл. 281, т. 3 от ГПК.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК на касатора Д., като общи основания по чл. 280, ал. 1 от ГПК за допускане на касационното обжалване, са формулирани следните правни въпроси: 1) следва ли съдът по свой почин служебно да установи всички факти и обстоятелства за правилното изясняване на спора от фактическа страна; 2) възражения от решаващо значение за спора, направени след срока за отговор на исковата молба, следва ли да бъдат отхвърлени като преклудирани при наличие на доказателства за съществуващи факти и обстоятелства от значение за спора; 3) погасителната давност в изпълнителния процес прекъсва ли се с признание на вземането; 4) искането за спиране на изпълнителното производство поради наличие на висящ наказателен процес срещу взискателя има ли характер на преюдициалност по отношение на изпълнението и тече ли давност в този случай; и 5) задължен ли е съдът да обсъди всички доказателства по делото и доводите на страните. По отношение на първия, втория и последния въпрос жалбоподателят навежда допълнителното основание за допускане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари