Определение №60855/23.12.2021 по дело №2632/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос
Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

2

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 60855

гр. София, 23.12.2021 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на девети декември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 2632 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 от ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ответника по делото В. Е. В., подадена чрез назначения му по реда на чл. 47, ал. 6 от ГПК особен представител адв. Е. П., срещу решение № 215/11.03.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 3373/2020 г. на Софийския апелативен съд (САС). Въззивното решение е обжалвано в частта, с която, като е потвърдено частично първоинстанционното решение № 3995/07.07.2020 г. по гр. дело № 14154/2018 г. на Софийския градски съд (СГС), е уважен частично, предявеният от Е. В. А. срещу жалбоподателя, конститутивен иск с правно основание чл. 227, ал. 1, б. „в“ от ЗЗД, а именно – отменено е дарението, извършено между страните с договор за дарение от ... г., обективиран в нотариален акт № ..., том ..., рег. № ..., нот. дело № .../... г. на нотариус с рег. № ..., вписан акт № ..., том ..., дело № ..../... г., вх. рег. № ... на СлВп-София, до размер на 1/2 идеална част от дарения недвижим имот – апартамент № 10, находящ се в [населено място],[жк], [жилищен адрес] вх. „А“, ет. 4, заедно с принадлежащите му избено помещение № 10 и 5.106 % идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото; в тежест на жалбоподателя са възложени държавна такса и разноски по делото.

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирана за това страна срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се поддържат оплаквания за недопустимост на обжалваната част поради пропускане на едногодишния преклузивен срок по чл. 227, ал. 3 от ЗЗД при предявяването на иска, както и оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 от ГПК.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК, което е инкорпорирано в касационната жалба, като общи основания за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1 от ГПК, са формулирани следните правни въпроси: 1) следва ли да се приеме, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари