*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е при тълкуване волята на страните по договор съдът да се позове на показанията на заинтересован свидетел в нарушение на чл. 172 ГПК, като се игнорират показанията на останалите свидетели и заключението на вещото лице; допустимо ли е съдът да тълкува постигнатото между страните съглашение, без да обсъди събрания доказателствен материал в неговата съвкупност и единство?

Длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички събрани по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност и взаимовръзка, а не избирателно само някои от тях, и да посочи кои факти приема за установени и кои не, както и въз основа на кои доказателства е достигнал до този извод; може ли съдът да основе решението си само на избрани от него доказателства, без да обсъди останалите събрани по делото доказателства и да изложи съображения защо ги отхвърля като недостоверни?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осми ноември през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ, ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № ****** по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационната жалба на И. П. Г., с адрес в [населено място], представлявана от адв. С. А., против въззивно решение № 14 от 21 май 2021 г., постановено по в.гр.д. № 151/2021 г. по описа на Апелативен съд Бургас, в частта, с която е отменено решение № 436 от 23 декември 2020 г., постановено по гр.д. № 1632/2019 г. по описа на Окръжен съд Бургас, за отхвърляне на предявения от Щ. Р. Т. и К. Н. Т. срещу касаторката иск с правно основание чл. 190, ал. 2 ЗЗД за сумата от 9769,64 евро, и вместо това Г. е осъдена да заплати на Т. сумата от 9769,64 евро, с която се намалява цената от общо 25000 евро, платена от Щ. Т., по време на брака ѝ с К. Т., на И. Г. по договора за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № ..., т...., рег. № ...., дело № ..../...... г. на нотариус с рег. № .... на НК.

Мотиви

В жалбата се сочи, че въззивното решение е неправилно като постановено при нарушение на материалния закон (чл. 20 ЗЗД и чл. 190 ЗЗД, чл. 92 ЗС), съществено нарушение на съдопроизводствените ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари