Определение №60832/17.12.2021 по дело №2813/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60832

  гр.София, 17.12.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  шести декември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 2813/ 2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по жалби на В. А. К. и на Прокуратура на Република България /ПРБ/ срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд № 392 от 16.04.2021 г. по гр.д.№ 2647/ 2020 г., в частта му, с която след като частично е отменено и частично е потвърдено решение на Софийски градски съд по гр.д.№ 6992/ 2019 г., ПРБ е осъдена да заплати на В. А. К. сумата 5 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди и 2 500 лв – обезщетение за имуществени вреди, търпени от неоснователно обвинение за извършено престъпление, за което е оправдан с решение по НАХД № 2320/ 2013 г. на Софийски районен съд /СРС/, като искът за обезщетяване на неимуществени вреди е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 25 500 лв.

  В частта, в която ПРБ е осъдена да заплати на В. К. сумата 2 500 лв обезщетение за имуществени вреди, въззивното решение не е обжалвано от страните и е влязло в сила.

  Ищецът В. К. обжалва въззивното решение в частта, отхвърляща предявения иск за обезщетяване на неимуществени вреди. Претендира допускане на касационен контрол в тази част по процесуалноправните въпроси „Абстрактно ли е понятието „справедливост“ по смисъла на чл.52 от ЗЗД и по какви критерии се определя размера на обезщетението за незаконно повдигнато и поддържано обвинение в извършено престъпление?“ и „Длъжен ли е съдът да обсъди всички доказателства при постановяване на съдебното решение?“. Според жалбоподателя тези въпроси са разрешени от въззивния съд в противоречие с практиката на Върховния касационен съд /ВКС/.

  Ответникът ПРБ, без да взема становище по касационната жалба на ищеца, обжалва въззивното решение в частта, в която искът за обезщетяване на неимуществени вреди е уважен до размер 5 000 лв. Моли решението в тази част да бъде допуснато до касационен контрол по правни въпроси, които следва да бъдат уточнени при условията на Тълкувателно решение № 1/ 19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/ 2009 г., ОСГТК, ВКС в следния смисъл: процесуалноправен въпрос задължението на въззивния съд да извърши преценка на всички конкретно съществуващи обективни обстоятелства от значение за определяне на размер на обезщетение за неимуществени вреди с оглед принципа „справедливост“ по смисъла на чл.52 ЗЗД; и материалноправен въпрос как се прилага общественият критерий ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари