Определение №60826/16.12.2021 по дело №1680/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60826

  гр. София, 16.12.2021 г..

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 26 октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ:ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова

  гр. дело № 1680 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по подадена касационна жалба от ответника „МК И. 2011“ ООД, чрез адв. Р. Д. срещу решение № 1333/05.11.2020 г. по в.гр.дело № 1776/2020 г. на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 1751/14.04.2020 г. на Варненския районен съд в частите, с които е уважен предявен иск от С. Г. Г. срещу „МК „И. 2011“, ООД с правно основание чл.49,вр.чл.45 ЗЗД за сумата общо 4912 лв. обезщетение за претърпени имуществени вреди, причинени от аварирала на 02.01.2018 г. в резултат на неправилния монтаж от служители на ответното дружество отоплителна соларна инсталация в жилището на ищеца, находящо се, включваща стойността на разходите за труд и материали за ремонт на повредите в жилището, заедно със законната лихва върху сумата, считано от подаване на исковата молба до окончателното изплащане, както и да заплати сумата 2000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от авариралата на 02.01.2018 г. в резултат на неправилния монтаж от служители на ответното дружество отоплителна соларна инсталация в жилището на ищеца, находящо се, е осъден ответника да заплати на ищеца направените разноски за въззивното производство в размер на сумата 380 лв. Поддържаните основания за касационна отмяна на решението по чл.280,ал.1,т.3 ГПК са нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост. Искането е да се допусне касационно обжалване по поставените въпроси в изложението, да се отмени решението и вместо него се постанови друго, с което предявените искове се отхвърлят.

  В изложението са формулирани въпросите:1. Длъжен ли е ищецът да доказва при иск по чл.49,вр.чл.45 ЗЗД противоправното деяние и причинна връзка между противоправното, виновно поведение на дееца и настъпилите вреди, решен в противоречие с практиката на ВКС. 2. Длъжен ли е въззивният съд да обсъди с мотиви към решението си всички допустими и относими към спорния предмет доводи и възражения на страните,решен в противоречие с практиката на ВКС.3.Допустимо ли е съдът да основе решението си по иск по чл.49,вр.чл.45 ЗЗД относно деянието само на частен документ, удостоверяващ изгодни за издателя си факт, когато по делото не е извършено друго доказване на този факт, решен в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари