Определение №60822/15.12.2021 по дело №2233/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 60822

  гр. София, 15.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело № 2233/ 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. Т. П. от [населено място], подадена чрез процесуалния й представител адв.Е. М. срещу решение № 46 от 31.3.2021 г, постановено по в.гр.дело № 29/21 г на Русенски окръжен съд, Гражданска колегия, с което е потвърдено решение № 260304 от 23.10.2020 г, като П. Т. П. е осъдена да заплати на В. Л. М. сумата 10 000 лв-цена на лек автомобил „Шевролет Каптива“, рег. [рег.номер на МПС] .

  В касационната жалба се подържа, че въззивното решение е неправилно и незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалния закон.

  Ответницата по касационната жалба В. Л. М. оспорва същата, по съображения, изложени в писмен отговор, депозиран чрез пълномощника й адв.В. И. от АК-Русе.Счита, че не са налице основания за допускане на въззивното решение до касационен контрол.Претендира разноски, сторени в настоящото производство в размер на 500 лв, представляващи възнаграждение за един адвокат.

  Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  За да постанови обжалваното решение въззивният съд е приел за установено, че на 20.3.2018 г между страните е сключен предварителен договор, по силата на който П. се е задължила да прехвърли на М. правото на собственост върху процесния лек автомобил за сумата 10 000 лв, която е заплатена от купувача изцяло и в брой при подписване на предварителния договор.В този момент приобретателката е получила владението върху лекия автомобил.Безспорно е, че страните не са сключили предварителен договор и, че лекият автомобил е бил предмет на принудително изпълнение, като с възлагателно постановление в сила от 6.2.20 г е автомобилът е възложен на М..При това положение въззивният съд е намерил за основателен искът й по чл.55 ал.1 пр.3 ЗЗД за връщане на продажната цена в размер на 10 000 лв.Прието е, че сумата е получена от П. на отпаднало основание /несключен окончателен договор за продажба на МПС/,поради което се дължи връщането й.Възражението за прихващане с обезщетение за ползване на вещта е прието за неоснователно.

  В изложението на основанията по чл.284 ал.3 ГПК е посочено касационното основание по чл.280 ал.1 т.1 ГПК.

  Формулирани са следните въпроси, за които се подържа, че са разрешени в противоречие със задължителната практика на ВКС :

  1/За служебните задължения ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари