Определение №60815/15.12.2021 по дело №2911/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос
Досежно определения режим на лични отношения на майката с децата по въпроса за задължението на съда да обсъди с оглед най-добрия интерес на децата тяхната нужда от контакт с родителя, на когото не е предоставено упражняването на родителските права, при наличие на данни, че последният не се е дезинтересирала от децата си.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на седми декември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

изслуша докладваното от съдията В.Райчева ч.гр.дело № 2911/2021 год.по описа на ВКС

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Обжалвано е решение от 13.04. 2021г. по гр.д.№ 9499/2019г.на ГС София, с което е предоставено упражняването на родителските права по отношение на непълнолетни деца на бащата, определено е тяхното местоживеене и режим режима на лични отношения на майката с децата, като е осъдена да имзаплаща издръжка.

Жалбоподателят – А. Г. Г., чрез процесуалния си представител поддържа, че в решението е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС, както и че същото е очевидно неправилно. Моли да се допусне касационно обжалване.

Ответникът С. И. А. не взема становище по жалбата.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

Касационно обжалване на решението на въззивния съд следва да се допусне.

С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение , е предоставил упражняването на родителските права по отношение на децата М., [дата на раждане] и А., [дата на раждане] г. на бащата С. А., като е определил и местоживеене на децата при бащата и режим на лични отношения с майката А. Г.: да вижда и взима децата всяка първа и трета седмица от месеца в петък в 18ч. до неделя 17ч., както и един месец през лятото, който не съвпада с отпуска на бащата, като заплаща по 140лева месечна издръжка на всяко дете.

Прието е за установено, че децата са родени от съвместното съжителство на С. А. и А. Г., които към момента на постановяване на решението са разделени.

Установено е, че от април месец 2019г. бащата живее с децата в [населено място] хан, къдете е закупил къща. Констатирано е , че майката взима децата всяка първа и трета седмица от месеца в петък в 18ч. до неделя 17ч съобразно определени привременни мерки.

Изслушано детето М. е изявило желание да живее с баща си и брат си в [населено място] хан, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение
  Решение № 470 от 16.01.2012 г. по гр. д. № 1318/2010 г.
  Кои са подлежащите на установяване факти от страната, позоваваща се на твърдения за предварително уговаряне на начин за удовлетворение на кредитора, различен от предвидения в закона?
 • Решение
  Решение № 217 от 09.06.2011 г. по гр. д. № 761/2010 г.
  Относно задълженията на съда да прецени всички доказателства и доводи на страните, както и конкретно, ясно и точно да изложи в решението си върху кои доказателства основава приетата за установена фактическа обстановка, а ако по делото са събрани противоречиви доказателства, мотивирано да каже защо и на кои вярва, на кои…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари