Определение №60815/24.11.2021 по дело №2660/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60815

  Гр.София, 24.11.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д. N.2660 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. С. С. срещу решение №.10056/18.01.21 по г.д.№.705/20 на АС София, 2с., в частта му, с която, след частична отмяна на решение №.484/19.12.19 по г.д.№.260/19 на ОС Перник, предявения от касатора иск с правно основание чл.2 ал.1 т.3 ЗОДОВ е отхвърлен за сумата над 4500лв. до 60000лв.

  Ответната страна Прокуратурата на Република България не взема становище.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

  За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ал.1 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

  С обжалваното решение въззивният съд е намерил, че искът с правно основание чл.2 ал.1 т.3 ЗОДОВ е основателен за сумата 4500лв., респективно неоснователен за горницата до пълния предявен размер 60000лв. За да достигне до тези изводи е приел, че са налице основанията за ангажиране на отговорността на държавата за вреди, тъй като по повдигнато срещу ищеца от орган на Прокуратурата на Република България обвинение в извършването на престъпление по чл.321 ал.3 пр.2 т.2 вр. с ал.2 НК и чл.195 ал.2 вр. с ал.1 т.2, т.4 пр.2 и т.9 вр. с чл.194 ал.1 вр. с чл.20 ал.2 вр. с ал.1 НК вр. с чл.26 НК /съответно участие в организирана престъпна група и кражба/ е постановена влязла в сила /на 30.11.17г./ оправдателна присъда. Установил е и, че незаконното обвинение му е причинило неимуществени вреди, изразяващи се в търпени негативни психически изживявания, като е налице причинно следствена връзка между действията на длъжностни лица на ответната страна и увреждането. По отношение на спорния въпрос относно размера на дължимото обезщетение се е позовал на постановките на ППВС 4/68 и задължителната практика на ВКС по реда на чл.290 ГПК и установените с тях критерии, които следва да бъдат съобразени при определяне на обезщетението - продължителност на наказателно производство, личност на увредения и притежаван от него авторитет в обществото /социалното му положение/, възрастта му, настъпилите промени в семейството и общността, в които живее или работи, допълнително настъпилите обстоятелства, които са се отразили на неговата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари