Определение №60808/13.12.2021 по дело №2185/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60808

  София, 13.12.2021 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на шести декември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 2185 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Д. К. Р., чрез адв. Р. Ж. против решение № 260046/18.03.2021 г. по в. гр.д. № 28/2021 г. на Окръжен съд Ямбол, с което е потвърдено решение № 260224/15.12.2020 г. по гр.д. № 1390/2020 г. на Районен съд Ямбол в частта, с която е предоставено упражняването на родителските права върху непълнолетното дете Д. С. Й., [дата на раждане] на бащата С. Й. Р. и е определено местожителството на детето на адрес на бащата: [населено място],[жк], [жилищен адрес].

  Върховният касационен съд, четвърто гражданско отделение констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу съдебен акт, който подлежи на касационно обжалване.

  Касаторът обжалва решението на въззивния съд като поддържа неправилност на същото поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Твърди се, че въззивният съд се е произнесъл в противоречие със задължителната практика на ВС – ППВС № 1 от 12.11.1974 г. относно обстоятелствата, които имат правно значение за определяне на мерките по упражняване на родителските права, както и на практиката на ВКС, обективирана в решение №936 от 28.12.2009 г. по гр.д. № 3717/2008 г., според която по правило децата следва да се отглеждат заедно, а разделянето им е допустимо само по важни причини, като създаденото фактическо положение не може да е единственият мотив за разделянето им, както и че за важни причини за разделянето на децата, не следва да се приемат голямата разлика във възрастта, липката на взаимни интереси и продължитеното разделено живеене.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК не са формулирани правни въпроси в хипотезата на чл.280, ал.1, т.1 ГПК, а единствено са наведени твърдения, че въззивният съд се е произнесъл в противоречие със задължителната практика на ВС и на съдебна практика на ВКС.

  Ответната страна по жалбата – С. Й. Р., чрез пълномощника си адв. Г. е депозирала отговор, в който заявява становище, че не са налице основанията на чл.280, ал.1 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, както и становище за неоснователност на изложените в касационната жалба доводи за неправилност на въззивното решение поради противоречие с материалния закон и необоснованост.

  За ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари