Определение №60807/23.11.2021 по дело №3991/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60807

  София, 23.11.2021г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на втори ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ : ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 3991 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.288 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от Х. И. Т. от [населено място], чрез процесуалния представител адвокат Г. против въззивно решение № 975 от 27.05.2021г. по в.гр.д. № 790 по описа за 2021г. на Варненски окръжен съд, с което е отменено решение № 5590 от 10.12.2019г. по гр.д.№ 10264/2019г. на РС Варна в частта, в която е прието за установено, че не дължи на „Енерго-Про Продажби“АД сума в размер в от 5 924.36лв.,представляваща разлика от 988.23лв.до присъдения размер от 6 912.59лв. и вместо това е постановено друго, с което е отхвърлен като неоснователен предявения от Х. И. Т. против „Енерго-Про Продажби“АД иск с правно основание чл.124 ГПК, че не дължи сума в размер на 5 924.36лв., представляваща потребена, неотчетена и незаплатена стойност на електроенергия за обект с кл.№ [ЕГН] и аб.№ [ЕГН], с адрес на потребление: [населено място], [улица], по фактура № [ЕГН] от 24.06.2019г., присъдени са разноски съобразно уважената и отхвърлена част от иска и е потвърден обжалвания акт в останалата част.

  Жалбата е подадена в срока по чл.283 от ГПК и е срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. За да се произнесе по допустимостта й, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение прецени следните данни по делото:

  Делото е за втори път пред касационната инстанция, поради което настоящият съдебен състав извършва преценката си за допустимост при съобразяване освен на чл.280 ГПК и на нормата на чл.295 ГПК. настоящият въззивен акт е постановен след като с решение по гр.д.№ 1845/2020г. състав на ІІІ г.о. на ВКС е отменил първоначално постановения въззивен акт и е върнал делото със задължителни указания. Съставът на ВКС е приел за установено, че в конкретния случай е налице „осъществена външна намеса в софтуера на електромера, състояща се в софтуерно претарифиране на отделните регистри, като въздействието е извършено през инфрачервения порт на електромера“. Последиците на това „вмешателство върху средството за търговско измерване следва да бъдат справедливо коригирани в съответствие с правилата на договора за продажба“. Тъй като „ищецът дължи заплащане на разликата между потребената и заплатената енергия за исковия период“, съставът е дал указания ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари