*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Има ли право на обезщетение по чл. 2б ЗОДОВ за цялата продължителност на забавеното производство страната, която е встъпила като наследник на починала страна по делото?
Как следва да се прилага принципът на справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне на дължимото обезщетение за неимуществени вреди по чл. 2б ЗОДОВ и задължен ли е съдът да обсъди и съобрази всички правно-релевантни факти и да оцени тяхното значение и тежест при определяне на размера на това обезщетение?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 4654 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на ищците Т. Д. М. и С. Д. В., и касационна жалба на ответника Софийския градски съд (СГС) срещу решение № 198/07.06.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 113//2021 г. на Пернишкия окръжен съд. С обжалваното въззивно решение, при постановени частична отмяна и частично потвърждаване на първоинстанционното решение № 47692/10.10.2018 г. по гр. дело № 28472//2017 г. на Софийския районен съд, като краен резултат по предявените по делото искове с правни основания чл. 2б ЗОДОВ и чл. 86 ЗЗД на ищците М. и В. срещу ответниците СГС и Върховния административен съд (ВАС), е постановено следното: Ответникът СГС е осъден да заплати на ищцата М. сумата 1 000 лв., представляваща обезщетение за забавено правосъдие и разглеждане и решаване в неразумен срок на адм. дело № 1800/2006 г. по описа на СГС, ведно със законната лихва върху тази сума (обезщетение за забава на плащането ѝ), считано от 04.05.2017 г. до окончателното изплащане на задължението, както и сумата 133.51 лв., представляваща мораторна лихва върху главницата (също обезщетение за забава на плащането ѝ) за периода 11.01.2016 г. - 04.05.2017 г. Отхвърлени са, предявените от ищцата М. срещу ответника СГС искове в останалата им част – за осъждането му да ѝ заплати заедно (солидарно) с ответника ВАС разликите над горните присъдени суми 1 000 лв. и 133.51 лв. до пълните предявени размери на исковете, съответно – 10 000 лв. и 1 335 лв., ведно със законната лихва върху първата разлика.

Ответникът СГС е осъден да заплати на ищцата В. сумата 300 лв., представляваща обезщетение за забавено правосъдие ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари