Определение №60799/23.11.2021 по дело №1771/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60799

  София, 23.11.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на пети октомври, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 1771/2021г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „КРОЗ“АД, [населено място], подадена от пълномощника му адвокат И. М., срещу решение № 260820/08.02.2021 г. по гр. д. № 14992/2019 г. на Софийския градски съд, с което е потвърдено решение № 222413 от 20.09.2019 г. по гр. дело № 62489/2018 г. на Софийския районен съд. С първоинстанционното решение касаторът е осъден на основание чл. 49 ЗЗД да заплати на Д. С. Б. – П. сумата 10 000 лв. и на Р. А. П. сумата 15 000 лв. - обезщетения за претърпени неимуществени вреди вследствие на публикувана статия във вестник „Галерия“, година Х, брой 1/428/, 03. - 09.01.2018 г.

  Ответниците Д. С. Б. – П. и Р. А. П., двамата със съдебен адрес - [населено място], оспорват жалбата. Претендират деловодни разноски.

  Въззивният съд е приел, че в брой 1 от 03-09.01.2018 г. на вестник "Галерия" е публикувана статия "Заради фатална болест Д. Б. и П. остават без деца". Издател на вестник "Галерия" е ответникът по иска. Според ищците с употребените в статията изрази "Заради фатална болест Д. Б. и П. остават без деца", „Разслоението на аортата, от което починаха големият син и бащата на президента, се предава по наследство“, „За съжаление от същата диагноза от този свят си отива не само големият син, но и бащата на П.“, „Лекари предупредили Д. Б. и П., че евентуални техни наследници също могат да станат жертва на рядката болест“ са направени неверни твърдения, които дълбоко ги засягат и заблуждават читателя. Свободата на изразяването на мнения, включително свободата да се отстоява своето мнение, да се получава и разпространява информация и идеи без намесата на държавните власти са регламентирани и чл.10, ал.1 КЗПЧОС. Пределите, до които се простира тази свобода, се определят от възможността да бъдат засегнати неоправдано честта и достойнството на гражданите. Ограничения на тези права и свободи са предвидени и в текста на чл.10, т.2 КЗПЧОС, който допуска ползването на свободата на изразяване на мнения да бъде обусловено от процедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидени в закона, необходими са в едно демократично общество и са в интерес на надлежно указаните цели. Сред ценностите, чиято закрила е основание ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари