Определение №60794/22.11.2021 по дело №2376/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Противоречи ли на добрите нрави уговорка, въведена в трудовия договор чрез допълнително споразумение, съгласно която работодателят дължи на работника или служителя обезщетение в размер на 12 брутни трудови възнаграждения,без значение от основанието за прекратяване на трудовия договор, когато работникът или служителят сам е инициирал прекратяване на правоотношението, чрез едномесечно писмено предизвестие по чл. 326, ал. 1 КТ?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК,ІІІ г.о.в закрито заседание на десети ноември през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр.дело № 2376 по описа за 2021 год.за да се произнесе,взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по повод подадена касационна жалба от „Булсатком“ЕАД [населено място] / сега „Булсатком“ЕООД/ срещу решение № 260088 от 10.03.21г.по в.гр.дело № 775/20г.на Пазарджишкия окръжен съд.С него е отменено решение № 260008 от 2.09.20г.по гр.дело № 200/20г.на Панагюрския районен съд и вместо него е постановено друго, с което „Булсатком“ЕАД е осъдено да заплати на Р. Г. А. от [населено място] сумата от 63 741.12 лв – обезщетение при прекратяване на трудов договор № 587 от 31.10.07г.,уговорено с допълнително споразумение № 1030 от 1.04.15г.,ведно със законната лихва,считано от 3.04.20г.до окончателното изплащане на сумата.

Касаторът сочи основанията по чл.280 ал.1 ГПК, т.1 и т.3 за допускане на касационно обжалване на въззивното решение по следните правни въпроси: 1.Действителна ли е уговорка,въведена в трудовия договор чрез допълнително споразумение,съгласно което работодателят дължи на работника обезщетение в размер на 12 брутни трудови възнаграждения при прекратяване на трудовото правоотношение,когато служителят сам е инициирал прекратяване на правоотношението чрез едномесечно писмено предизвестие по реда на чл.326 ал.1 КТ,без с поведението си работодателят да е дал причина за прекратяване на правоотношението и без в трудовия договор да е изрично посочено,че уговореното обезщетение се дължи и при прекратяване на трудовия договор по силата на чл.326 ал.1 КТ; 2.Противоречи ли на добрите нрави уговорка, въведена в трудовия договор чрез допълнително споразумение, съгласно която работодателят дължи на работника или служителя обезщетение в размер на 12 брутни трудови възнаграждения,без значение от основанието за прекратяване на трудовия договор,когато работникът или служителят сам е инициирал прекратяване на правоотношението, чрез едномесечно писмено предизвестие по чл.326 ал.1 КТ,без с поведението си работодателят да е дал причина за прекратяване; 3.Следва ли да се тълкува,че страните са отменили уговорка по допълнително споразумение,в случаите,при които в последващо допълнително споразумение наименованието на клаузата съществува,без да е посочено съдържание,както и изрично препращане към клаузите на предходното споразумение; 4.Задължен ли е въззивният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари