Определение №60766/11.11.2021 по дело №2194/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60766

  гр.София, 11.11.2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на двадесет и осми октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 2194 по описа за 2021 г. приема следното:

  Производството е по реда на чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Б. Т. Д. против решение № 10149 от 12.02.2021 г., постановено по гр. д. № 5567 по описа за 2019 г. на Софийския апелативен съд, 7 състав. С обжалваното решение е потвърдено решение № 5367 от 15.07.2019 г. по гр. д. № 15898 по описа за 2016 г. на Софийския градски съд, I-6 състав, с което е отхвърлен предявеният от Б. Т. Д. срещу В. Ц. Н. частичен иск с правно основание чл. 55, ал. 1, пр. 2 от ЗЗД за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата от 26000 лв., като част от общо претендираната сума в размер на 80000 лв., престирана от ищеца на части в периода от 11.11.2011 г. до 25.10.2012 г. с оглед неосъществено основание – финансиране на производството на пчелни семейства с цел осъществяване на съвместен пчеларски бизнес.

  Касаторът твърди, че обжалваното решение е необосновано и постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Като основание за допускане на касационното обжалване сочи противоречие с практиката на ВКС по следните въпроси:

  1. До кой момент в съдебното производство е допустимо да се представят доказателства от ответника, ако не са нововъзникнали, а той е разполагал с тях при подаване на отговора на исковата молба?

  2. Допустимо ли е да бъде зачетено възражение, направено от ответника след срока за отговор на исковата молба, както и да се обсъждат доказателства, постъпили след преклузивния срок?

  3. Нарушава ли съдът принципите на равнопоставеност, състезателност и диспозитивност, ако основе решението си на факти, които не са установени, нито твърдяни в рамките на предвидените от ГПК срокове от страна в процеса?

  Ответниците по касационната жалба В. А. Н. и А. В. Н. считат, че не са налице основания за допускане на решението на Софийския апелативен съд до касационно обжалване, като оспорват жалбата и по същество.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 от ГПК от легитимирана страна срещу подлежащ на касационно разглеждане съдебен акт. По предварителния въпрос за допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд намира следното:

  Ищецът Б. Д. е заявил в исковата си молба, че в периода от 11.11.2011 г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари